Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Марксист"
Знам само, че не съм марксист.
Карл Маркс
Ще умра пролетарски революционер, марксист, диалектически материалист и следователно непримирим атеист. Моята вяра в комунистическото бъдеще на човечеството не е по-малко пламенна, всъщност тя е по-твърда днес, отколкото в дните на младостта ми.
Лев Троцки
Академичните марксисти никога нямаше да бъдат убедени, че всичко, което се случи в реалния свят, може да обезсили тяхната система от вярвания. Утопистите на десницата, либертарианците са също толкова убедени, че техните идеи тепърва ще бъдат изпробвани и че биха работили прекрасно, ако можехме само да направим нещо за човешката история.
Джейкъб Уайсбърг
Подобно на академичните марксисти, които са техни сестри под кожата, либертарианците са далеч по-заинтересовани от идеалния свят, отколкото от този, в който живеят обикновените хора.
Джейкъб Уайсбърг
Религиозното качество на марксизма обяснява и характерното отношение на ортодоксалния марксист към опонентите. За него, както и за всеки вярващ във вярата, противникът не е просто в грешка, но и в грях. Несъгласието се одобрява не само интелектуално, но и морално. Не може да има извинение за това, след като Посланието е разкрито.
Йозеф Алоиз Шумпетер