Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Дисидент"
Не вярвам в професионалните дисиденти. Мисля, че това е просто фаза, като юношеството.
Аун Сан Су Чи
Последните години на избледняващ комунизъм осигуриха идеална среда за католическата църква в Полша, която действаше като чадър за дисидентите от всякакъв вид.
Норман Дейвис
Шахът не толерира несъгласие и репресира опозиционни вестници, политически партии, профсъюзи и граждански групи. В резултат на това единственото място, където иранските дисиденти можеха да намерят дом, беше в джамии и религиозни училища.
Стивън Кинзър
Има един ислям, нереформиран, но три групи мюсюлмани. Медина, Мека и. Дисиденти, реформатори, както искате да ги наречете. Първата група са екстремистите и фундаменталистите, втората голямата маса мюсюлмани, които просто искат да живеят живота си в мир, а третата са реформатори.
Аян Хирси Али
Дали една държава всъщност е свободна, не се определя от това колко добре са възнаградени нейните медийни елити, утвърждаващи конвенциите, и колко игнорирани са нейните пасивни граждани, а от това как тя се отнася към своите дисиденти, тези, които представляват автентични предизвикателства пред това, което правителството прави.
Глен Грийнуолд
За онези от нас в опозиционното движение при диктатури част от нашата работа е да се изправим срещу полицията и да прекарваме време в затвора. Така че дисидентът не само трябва да се научи как да се противопоставя на потисничеството, но и как да се справи с репресиите и времето в затвора.
Лиу Сяобо
Сред тях (съветските дисиденти – бел.прев.) имаше различни хора, също както и сред другите категории население. Не по-малък процент умни и глупави. Някои имаха садо-мазохистичен комплекс, а други тщестлавие. Разбираемо е – от една страна това са страданието и затвора, а от друга – славата и упоменаването в разни "Гласове". Включваха се по различни причини. Мен това не ме привличаше, а най-вече тяхната поетика, дисидентския дискурс. По съдържание те ми се струваха дисиденти, но по форма – съветски. В този смисъл считам, че дори такава фигура като Солженицин и по естетика, и по поетика е напълно съветски. Просто така се е случило, че съветският писател Солжницин по силата на своя темперамент и по силата на избраните от него теми се е оказал отритнат и изгонен. Но той така и започна – като съветски писател.
Лев Рубинщейн