Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Фикция"
Всичките ни отделни фикции съставляват една обща действителност. (295)
Станислав Йежи Лец
Фикцията разкрива истини, които действителността прикрива.
Джесамин Уест
Днес вече не е възможно да се твърди, че нацистко-съветският пакт от 23 август 1939 г. е фикция, измислена от буржоазно-империалистически врагове. Всички са виждали филмовите клипове на хер Рибентроп, който каца в Москва, и на Сталин, който се усмихва широко, докато Рибентроп и Молотов се записват един до друг.
Норман Дейвис
Насилието, фабричната политика - тези неща просто формират някаква основа на това, което ме интересува, но аз съм дете на двадесети век. И не виждам реалността и нейното насилие, войни, потисничество и т.н. и фикцията като противоположни.
Рейчъл Къшнър
Не бях в безопасност. Не бях постоянен. Животът ми беше фикция, която бях създал, като извънземно, което идва на земята и се опитва да премине като човек. Обичта на приятелите ми не означаваше нищо за мен, насочена, както беше, към човек, който не беше там. Нямаше никой вкъщи.
Робърт Гулрик
Ако демокрацията означава равняване спрямо ниските и отказ от признание на неравенството на хората, ако тя пребивава в убежденията, че властта изхожда от масите, че управлението е дело на масите, а не на елита, то аз разглеждам демокрацията като фикция.
Антониу ди Оливейра Салазар
Фикциите са действителност – нали плащаме за тях.
Станислав Йежи Лец