Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Маршал"
Не заменям войник за маршал.
Йосиф Сталин
Да правиш нещата както ги виждаш, да следваш сърцето си и душата си, това е чистата артистична целокупност. Няма значение дали косата е шест или шестдесет сантиметра дълга, дали на очите си имаш грим или не, дали рифовете са в една или друга тоналност, дали усилователите са Маршал или не, всичко това няма значение ако правиш нещо за правилната кауза, което за мен значи да го правиш за себе си!
Ларс Улрих
Преувеличаваме славата на едни, за да омаловажим славата на други. Понякога бихме хвалили по-малко принц дьо Конде и маршал дьо Тюрен, ако не искахме да порицаем и двамата.
Франсоа дьо Ларошфуко
В битката при Року или Лаафет конят на младия Тианж бил убит. Макар и хвърлен далеч встрани, самият той не пострада. Маршал до Сакс го попитал "Малки Тианж, ти май здравата се уплаши?" – "Да, господин маршал – отвърнал той, – страхувах се да не сте ранен."
Никола дьо Шамфор
Маршал дьо Ноай охулил една нова трагедия. Казали му: "Но, господин Д'Омон, в чиято ложа бяхте, твърди, че сте плакали." - "Аз! - възкликнал маршалът. - Нищо подобно. Просто той се разплака още от първата сцена и сметнах, че е по-любезно да споделя скръбта му."
Никола дьо Шамфор
Госпожа Д'Еспарбес била в леглото на Луи XV. Кралят я укорил: "Ти си спала с всичките ми поданици." - "Ах, сир!" - "С херцог дьо Шоазьол." - "Но той е толкова влиятелен." - "С маршал Дьо Ришельо." - "Той е толкова умен." - "С Манвил." - "Той има такива хубави крака." - "Браво. А какво ще кажеш за херцог Д'Омон, който няма нито едно от тези качества?" - "Ах, сир, той е толкова привързан към Ваше величество."
Никола дьо Шамфор
Маршал Дьо Вилар бил пристрастен към виното дори в старостта си. Като отишъл в Италия, за да оглави армията във войната от 1734 г. той се представил на краля на Сардиния, но бил толкова пиян, че не успял да запази равновесие и паднал. Не изгубил обаче самообладание и казал: "Ваше величество, аз съм в краката ви."
Никола дьо Шамфор
В една битка маршал Дьо Брьой се излагал ненужно на опасност и не искал да се отдалечи от полесражението. Приятелите му напразно се опитвали да го убедят. Най-поле един от тях – господин Дьо Жокур – се приближил и му пошушнал: "Господин маршал, ако ви убият, командването ще бъде поето от господин Дьо Рут." А това бил най-глупавият от генерал-лейтенантите. Поразен от опасността, надвиснала над армията, Брьой се оттеглил.
Никола дьо Шамфор
Маршал Дьо Ноай завел дело в Парламетна срещу един свой арендатор. Осем от деветимата съветници отказали да вземат страна с думите: "В качеството на роднина на господин Дьо Ноай." И наистина му били роднини... но от девето коляно. На един от съветниците – господин Юрсон, това тщеславие се сторило смешно и ставайки, той заявил: "И аз отказвам." Председателят го попитал: "В качеството си на какъв?" Той отговорил: "На роднина на арендатора."
Никола дьо Шамфор