Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Херцог"
Кралят може да направи свой поданик кавалер, маркиз, херцог, принц, но да го направи честен човек е извън неговата власт.
Робърт Бърнс
Може би забравих да ти кажа, че ми дадоха титлата херцог.
Артър Уелсли Уелингтън
Те не закачат херцози, скъпа. Той ще бъде освободен поради невменяемост. Всички знаят, че висшите класи са мръсни.
Рис Боуен
Херцогът отново бе изправен пред една загадка на Сицилия; на този остров на тайните, където къщите са сляпо затворени и селяните твърдят, че не знаят как да стигнат до селото си, което може да се види на хълма, на пет минути разстояние, тук на този остров, въпреки че се полагат много упорити усилия показват, че за много тайни е невъзможно да се запази нещо в тайна.
Джузепе ди Лампедуза
Херцогът бил еретик, аристократ и провинциалец - с други думи, притежавал всички онези качества, които вбесяват добрите хора, но - какво щете! - Бастилията не се превзема всеки ден, особено през ХІІІ век.
Рейумон Кьоно
Бих искал да се родя като син на херцог с 90 000 паунда годишно, в огромно имение... И бих искал да имам най-огромната библиотека и бих искал да мисля, че мога да чета тези книги завинаги и завинаги и ще умрат неоплакани, неизвестни, невъзпяти, непрочетени – и пълни с информация.
Ричард Франсис Бъртън
Бомарше понесъл тежка обида от херцог Дьо Шолн, но не му обявил дуел. Когато по-късно господин До Ла Бланш го предизвикал, той отвърнал: "Отказвал съм и по-добри предложения."
Никола дьо Шамфор
Госпожа Д'Еспарбес била в леглото на Луи XV. Кралят я укорил: "Ти си спала с всичките ми поданици." - "Ах, сир!" - "С херцог дьо Шоазьол." - "Но той е толкова влиятелен." - "С маршал Дьо Ришельо." - "Той е толкова умен." - "С Манвил." - "Той има такива хубави крака." - "Браво. А какво ще кажеш за херцог Д'Омон, който няма нито едно от тези качества?" - "Ах, сир, той е толкова привързан към Ваше величество."
Никола дьо Шамфор
Няколко бретонски депутати вечеряли у господин Дьо Шоазьол. Един от тях, човек с твърде сериозно изражение, не обелвал нито дума. Впечатлен от вида му, херцог Дьо Грамон се обърнал към кавалера Дьо Курт, полковник на швейцарците: "Ще ми се да му чуя гласа на тоя човек." Кавалерът го попитал: "Откъде сте, господине?" - "От Сен Мало." - "От Сен Мало!? По каква странна случайност този град го пазят кучета?" - "Защо странна? - отвърнал сериозният човек. - Кралят не го ли пазят швейцарци?!"
Никола дьо Шамфор