Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Нищожност"
Няма по-печално доказателство за нищожността на човека, отколкото липсата на вяра към великите хора.
Томас Карлайл
Вярвам че единството на човека в противоположност на другите живи неща произтича от факта че човекът има съзнание за себе си.Човекът има съзнание за себе си, за бъдещето си, за своята смърт, за нищожността си, за безсилието си; той усеща другите като други; човекът е в природата, подчинява се на нейните закони, дори когато излиза извън нея чрез собственото си мислене.
Ерих Фром
Общото е наистина незаменима съставка на реалността; за просто индивидуално съществуване или действителност, без каквато и да е закономерност, което е нищожност. Хаосът не е чисто нищо.
Чарлс Пърс
Защото на този свят не ни е предоставено нещо повече от избора между самотата и нищожност.
Артур Шопенхауер
Трябва да живея в спомените си, в моята лична вселена и непрекъснато да се връщам в Китай, страната, където мислите ми са заключени. Това е много болезнен вид съществуване, това усещане за нищожност.
Ма Дзиен
Никога няма да познаем себе си, освен като се стремим към Бога, защото виждайки Неговото величие, осъзнаваме собствената си нищожност.
Тереза Авилска
Най-непоносим е за човека покоят, ненарушаван нито от страсти, нито от дела, нито от развлечения, нито от знания. Тогава той чувствува своята нищожност, изоставеност, несъвършенство, зависимост, своето безсилие и празнота.
Блез Паскал
- Гламурът има два основни аспекта, - каза на един от уроците Яхова. - Първо, това е изгарящият, невероятно мъчителен срам за просешката нищожност на своя бит и телесното си безобразие. Второ, това е отмъстителното злорадство при вида на нищетата и нищожеството, което не е успял да скрие друг човек.
Виктор Пелевин
...Не изпитвам мъка, когато наблюдавам собствената си безпомощност. Тъкмо обратното, тя ми носи радости и всеки ден очаквам да открия нови несъвършенства в себе си. Всъщност прозрението за собствената ми нищожност е много по-полезно за мен от озарението на истините за вярата.
Тереза от Лизио