Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Аналогия"
Историческата аналогия е последното убежище на хора, които не могат да разберат настоящата ситуация.
Ким Робинсън
В тихите пространства, отворени от продължителното, неразсеяно четене на книга, хората създаваха свои собствени асоциации, правеха свои собствени изводи и аналогии, насърчаваха свои собствени идеи. Те мислеха дълбоко, докато четяха дълбоко.
Николас Кар
Математическите факти, достойни за изучаване, са тези, които по своята аналогия с други факти са в състояние да ни доведат до познанието на физическия закон.
Жул Анри Поанкаре
Математикът е човек, който умее да намира аналогия между твърденията; по-добрият математик умее да вижда аналогии между доказателствата, а най-добрият математик умее да съзира аналогии между теориите. Можем да допуснем, че математикът на всички математици е онзи, който може да открива аналогии между аналогиите.
Стефан Банах
Просто при хората има един много глупав навик: те считат, че осъзнавайки реалността ако са разбрали аналогията.
Питър Уотс
Въображението е най-научният от всички дарби, тъй като само то разбира универсалната аналогия или това, което мистичната религия нарича съответствие.
Роберто Каласо
Аз бях фойерверкът. Бях пеперудата. Бях всяка аналогия, за която можеш да се сетиш. Не видях звезди. Станах звездата. Първата ми целувка беше всичко, което беше предназначено да бъде и още повече.
Хайди Маклоклин
...цялото значение идва от аналогии.
Дъглас Хофстатър
Трябва да се примирим с факта, че единственият начин, по който можем да намерим уликата за тайната на лъчите, системите и йерархиите, се крие в изучаването на закона на съответствията или аналогията. Това е едната нишка, чрез която можем да намерим пътя си през лабиринта, и един лъч светлина, който свети през мрака на заобикалящото невежество.
Алис А. Бейли
Наличието на аналогия между основните черти на различните теории предполага съществуване на общи теории, които лежат в основата на частни теории и ги обединява по отношение на тези основни характеристики.
Алфред Кожибски
Опитвайки се да "отмени" Русия, Западът свали всички маски на благоприличие, започна да се държи грубо, демонстрира истинската си същност. Направо се налагат преки аналогии с антисемитските погроми, организирани от нацистите в Германия през 30-те години на миналия век, а след това и техните поддръжници от много европейски страни, които се присъединиха към агресията на Хитлер срещу страната ни по време на Великата отечествена война.
Владимир Путин