Цитати на тема "Мат"
Вие знаете, неведнъж съм ви говорил, как и за какво ще съди човечеството нашият Господ Иисус Христос, когато дойде денят на Страшния Съд. Той няма да попита никого от нас: "Бил ли си на поклонение?”. Не ще поиска да знае. "Поклони ли се на Моя гроб в Йерусалим?”. "Беше ли девственик?” – и това няма да попита, но ще попита само едно: "Дава ли милостиня? Върши ли някога дела на милосърдието?”.
И ще каже удивителните слова: "Истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили". (Мат. 25:40)
Всяко добро, което правим за бедните, за нещастните братя, Той приема като добро, сторено на Него Самия. Всяка милостиня, която пускаме в ръката на бедния, приема Сам в Своята ръка.
Лука Войно-Ясенецки
Съпрузите винаги са длъжни да помнят думите от Свещеното Писание: "което Бог е съчетал, човек да не разлъчва" (Мат. 19: 6). Тези думи им ги четат (ако бракът е скрепен с венчание) в тайнството венчание. Затова мъжът и жената винаги, ежеминутно трябва да вярват, че техният съюз - това е Промисъл Божий. Сега често се развеждат, защото "не е мое", "моят съпруг/съпруга не ми подхожда, трябва да търся друг, моята половинка някъде ходи, а аз тук сгреших" А вярващите съпрузи знаят, че тях Бог ги е съчетал. И моята втора половина - това е мое. Нека то е несъвършено, грешно, с проблеми, но то е моето. Това ми е дал Бог. Това е полезно за мене, това е спасително за мене.
Александър Николски
Какво означават евангелските думи: не давайте светинята на псетата и не хвърляйте бисера си пред свинете?
"Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините" (Мат. 7:6). Бисерът- това е вярата, Божието откровение, което стана наше. Тази вяра не бива да откриваме на тези които не искат да познаят Господ. Има хора които се отнасят към вярата кощунствено, които не искат да познаят истината, такива които искат само да се погаврят с Нея. Точно на такива хора категорично не трябва да се откриват тайните на вярата. Да се определят кои са е лесно, ако човек при разговор издевателства над вярата, то разговорът с него трябва да се прекрати, като бъде предупреден, че го чака Божи съд, ако не се покае. Много мисионери губят излишно време в безплодни разговори с богохулници и кощунници. Това е грешка.
Даниил Сисоев