Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Поданица"
Мисля, че някои владетели биха отрязали ръцете на поданиците си, ако не им бяха потребни за ръкопляскане.
Станислав Йежи Лец
Всяка демокрация води до диктатура на поданиците.
Алфред Нобел
Кралете гледат на целия свят много опростено: за тях всички хора са поданици.
Антоан дьо Сент-Екзюпери
За руските комунисти това означаваше, че не само наследиха мултикултурно пространство, в което руски се говори от по-малко от половината население, но също така поеха държава, в която царете в продължение на поне две поколения са се опитвали да водят политика на Русификация и модернизация на техните неруски поданици. Много руснаци в края на деветнадесети и началото на двадесети век, включително някои, които станаха комунисти, вярваха, че тяхната страна е надарена със специална съдба да изчисти азиатската пустиня и да цивилизира племената на Изтока.
Од Арне Вестад
Кралят се е изродил в тиранин и отнема всички права на подчинението на поданиците си.
Патрик Хенри
Гръцките градове-държави политизираха гражданите и поданиците, създавайки институции, които бяха много по-напред от всичко в Китай или Индия. Политиците от древността упражняват политическа и военна, ако не и икономическа, хегемония върху културата като цяло. Идеята за демокрация за първи път се роди и практикува тук.
Тарик Али
Зафар винаги е наблягал много на ролята си на защитник на индусите и модератор на мюсюлманските искания. Той никога не е забравял централното значение на запазването на връзката между своите индуски и мюсюлмански поданици, която винаги е признавал за централната връзка, която крепи столицата му.
Уилям Далримпъл
Истински господар, както и всеки владетел, който смята, че е такъв, по-скоро ще жертва живота си, отколкото честта на своите поданици и собствената си чест.
Федерико Андахази
Владетелю не ви е нужна любовта на поданиците. Нужна ви е тяхната покорност, послушание, а любовта, владетелю, е за децата, боговете и жените.
Бърнард Корнуел
Гонете си дивите зверове, колкото ви е угодно: това забавление не е за мен. Аз съм длъжен извън държавата да преследвам дръзкия враг, а в държавата своя да укротявам дивите и твърдоглави поданици.
Петър I
Госпожа Д'Еспарбес била в леглото на Луи XV. Кралят я укорил: "Ти си спала с всичките ми поданици." - "Ах, сир!" - "С херцог дьо Шоазьол." - "Но той е толкова влиятелен." - "С маршал Дьо Ришельо." - "Той е толкова умен." - "С Манвил." - "Той има такива хубави крака." - "Браво. А какво ще кажеш за херцог Д'Омон, който няма нито едно от тези качества?" - "Ах, сир, той е толкова привързан към Ваше величество."
Никола дьо Шамфор
С течение на времето започнал и да граби. ... Конфискувал имуществата на първенците в Галия, Испания, Сирия и Гърция въз основа на безсмислени и безсрамни обвинения: така единственото обвинение срещу някои било, че част от имуществото им е... в налични пари (Според тогавашните разбирания наличието на парични средства в брой внушавало подозреднието за подготовка на преврат – Бел.ред.). Също на много общини и частни лица отнел старите привилегии, правото да използват рудниците и да събират данъците. А изгонения от поданиците си партски цар Вонон, който, мислейки се за закрилян от римския ноарод, тръгнал с огромно богатство да търси убежите в Антиохия, ограбил и убил коварно.
Тиберий