Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Монархия"
Красноречието се цени високо в демократичните държави, а сдържаността и благоразумието - в монархиите.
Едмънд Бърк
Корел представляваше едно често явление в историята – република, чийто ръководител имаше всички атрибути на абсолютен монарх освен името. Поради това там се ширеше обичайният деспотизъм, неограничен дори от онези две смекчаващи влияния в законните монархии: кралската "чест" и дворцовия етикет.
Айзък Азимов
Европейците завинаги са рожба на Макиавели, хванати в капан в историческо влакче, което може да ни донесе Френската революция, която събаря монархията, а след това няколко години по-късно Наполеон Бонапарт като император.
Лорета Наполеони
Жизненоважно е за монархията да поддържа връзка с хората. Това е, което се старая да правя.
Даяна Спенсър, лейди (принцеса на Уелс)
Аз съм бдителен монархист. Искам да видя как нещата се развиват. Посоката, в която монархията изглежда се движи - към по-континентално-европейски модел - е тази, към която бих почувствал съчувствие.
Андрю Моушън
Магна харта е първата харта, базирана на класа, наложена върху монархията от изгряващата класа.
Гай Стендинг
Демокрация... докато продължава, животът е по-кървав, от когато и да било (аристокрация или монархия). Запомнете, демокрацията никога не продължава дълго. Скоро се загубва, изтощава и се самоубива. Няма демокрация, която да не извършва самоубийство.
Джон Адамс
Монархията е тих океан, а демокрацията - бурно море, осеяно с подводни камъни и обилие от корабокрушения.
Жозе Саниал-Дюбеи
Монархията се държи, докато съхранява своя нравствен характер. Загубвайки се, тя се изражда в тирания.
Полибий
По-лесно е да свалите от власт монархията, отколкото навици.
Анри Мюрже
За 1300 години преди японската окупация Корея е била обединена държава, управлявана от династията Чосун, една от най-дълго живеещите монархии в световната история.
Барбара Демик
Ако дяволът е опозиция на Бога, то аз съм за абсолютна монархия.
Юлиуш Вонтроба
Разумно ограничената монархия е подобна на честен човек, в душата на който съвестта постоянно управлява действията.
Ан дьо Стал