Цитати на тема "Поука"
При всяко голямо национално изпитание в бъдеще, съпоставено с участниците сега, ние ще имаме и слаби, и силни, и глупави, и мъдри, и добри, и лоши хора. Затова нека изследваме отделните случаи от философска гледна точка, за да ни послужат за поука, а не в качеството им на злини, за които трябва да бъде отмъстено.
Ейбрахам Линкълн
Ако ще гласувам за някого и той ми прави някакви обещания, искам да ми каже как ще ги направи и откъде ще вземе пари да ги направи. И преди всичко искам да видя неговото минало, за да си извадя поука какво може да направи.
Но тук в България положението е малко по-сложно, понеже като свърши комунизмът, ние нямахме кадри, на които можеш да вярваш, че са постигнали нещо – те всички почват от нулата. Така че няма как да се върнеш назад да видиш на какво са способни.
Аз предпочитам да ме командва богат човек, отколкото беден. Понеже богатият, все пак той е направил нещо и знае как да го направи. А бедният, ако не го е правил за себе си, как аз да очаквам той да го направи за мен и за държавата. Това е много близко до ума.
Шефкет Чападжиев