Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Балкан"
Размислете зряло, че работата ни не е само по Балкана, но революция на място. - до Филип Тотю, 1.III.1871 г.
Васил Левски
Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, що е останало в моята осиротяла душа добро и свято - всичко е твое!
Любен Каравелов
Той изсумтя при това и се намръщи още по-зле, сякаш беше обвиняем, който слуша присъдата в Хага, и потръпна като кисело куче, когато влезе в къща - което винаги е означавало само едно на Балканите - тази ракия е добра и силна.
Миленко Ергович
Завещанието му беше бъркотия. Семейството приличаше на етнически конфликт на Балканите по време на разделението.
Томи Виринга
Според документалните данни, с които разполагах, 205 германски дивизии на 22 юни 1941 г. са разпределени както следва: 38 дивизии са на запад; 12 дивизии в Норвегия; 1 дивизия в Дания; 7 дивизии в Балкана; 2 дивизии в Либия; 145 дивизии могат да бъдат използвани за източната кампания.
Хайнц Гудериан
Не знам откъде бяха измъкнали този царствен пуяк. Може би са си го изписали от Ещорил, а нищо чудно и да са го докарали от Балканите. Както обичаше да казва един от моите професори по история, светът е пълен с безработни величества, които си търсят препитание.
Робърт Хайнлайн
По време на работна среща с колегите Андрей Пленкович, Янеш Янша, Кириакос Мицотакис и Себастиан Курц се обединихме около извода, че евроинтеграцията на Западните Балкани е важен приоритет за Европа. Преди всичко той е част от гарантирането на стабилността и сигурността в Централна и Източна Европа. България бе генераторът на интеграционния процес за шестте държави от Западните Балкани и на днешната среща за пореден път аргументирах позиция си, че Македония и Албания са важни за нашето европейско семейство. Само обединени и заедно можем да се справим с последствията от ковид пандемията и да подготвим икономиките и здравните системи на страните си за следваща вълна или подобни кризи.
Бойко Борисов
Аз съм по-внимателен в етническия проблем, който цъка в България със страшна сила. За разлика от другите аз съм отговорен човек и знам, че мога много бързо за един час да стана Ратко Младич на Балканите.
Бойко Борисов
Хаджията, който разбираше твърде добре своето положение като войвода на цяла една чета, като преценяваше прекрасно нравствената отговорност, която тежеше върху него само, стараеше се особено да избягва всяка среща с потерята и всякак ни насърчаваше за да стигнем по-скоро до желания пункт в балкана. И той сам вярваше, че там ще намерим ние спасение.
Хаджи Димитър
Очевидно Западните Балкани, както преди векове, така и сега, не са планирани в графата на проспериращите.
Михо Михов
Не бих желал да звучи нескромно, но оценките, които получаваме за предоставяния разузнавателен продукт са високи. Такива те бяха както по време на конфликтите на Балканите, така и в други кризисни региони.
Пламен Студенков (генерал)
"Подготовката, която водят българските отбори, не е нормална. Първенството още не е почнало, а има толкова много контузени играчи. Тичат по плажове, балкани и вършат какви ли не още идиотщини..." ( пред радио "Гонг")
Лъчезар Танев
Винаги съм искал да стана собственик на банка. Беше ми детска мечта – да имам най-голямата банка на Балканите! Но не се осъществи. После исках да съм петролен магнат. Пак не стана. Затова, като по-скромно, се спрях на картините.
Павел Тодоров
Българи юнаци, ще ли още спим? Дигайте байраци, да се освободим! О лъв, събуди се от дълбокий сън, силно провикни се от Балкана вън. Пушки и топове като загърмят, саби и ножове ще да зазвънчат.
Добри Чинтулов
Вятър ечи, Балкан стене, сам юнак на коня с тръба зове свойте братя: всички на оружие! Дойде време, ставайте, от сън се събуждайте, доста робство и тиранство, всички на оружие! Който носи мъжко сърце и българско име, да препаше тънка сабя, знаме да развие!
Добри Чинтулов
В други ден пак ще вали – циклон след циклон направо се прескачат през Балканите.
Емил Чолаков
Безобразно горещо време мъчи целите Балкани.
Емил Чолаков