Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Нищожество"
За низките натури няма нищо по-приятно от това да отмъщават за своето нищожество, замервайки святото и великото с калта на своите възгледи и мнения.
Висарион Белински
Трудно е да се повярва, че човек няма какво друго да скрие освен собственото си нищожество.
Мария фон Ебнер-Ешенбах
Най-дълбоката и органична смърт е смъртта в уединение, когато дори светлината се превръща в принцип на смъртта. В такива моменти ще бъдете откъснати от живота, от любовта, усмивките, приятелите и дори от смъртта. И ще се запитате дали има нещо освен нищожеството на света и вашето собствено нищожество.
Емил Чоран
Да кажете, че човекът се състои от сила и слабост, от разбиране и заслепяване, от нищожество и величие, това означава не до го осъдите, а да определите неговата същност.
Дени Дидро
В театъра талантливите ме обичаха, бездарните ме ненавиждаха, а нищожествата направо ме хапеха и разкъсваха на части.
Фаина Раневска
Понятието нищожество не е характерно за трудолюбивото човечество: тези, които се трудят, нямат нито време, нито склонност да претеглят праха си; примиряват се с трудностите или безсмислието на съдбата; те се надяват: надеждата е добродетел на роба.
Емил Чоран
Презрението е маска, която прикрива нищожество, понякога душевна мизерия: презрението е признак за недостатъчно доброта, ум и разбиране на хората.
Алфонс Доде
Истинските ценности са отхвърлени и забравени - те повече не съществуват. Мода, се е превърнала в диктатура на нищожества. И това, което някога е било наречено чест, сега се изисква минимално.
Мишел Мерсие
Човешкото високомерие се старае е да не размишлява, за да не забележи своето нищожество.
Жак-Бенин Босюе
В самотата жалкият осезава цялото си нищожество, извисеният дух цялото си величие, накратко - всеки, онова, което е.
Артур Шопенхауер
Намерението на тази книга е да обясни как едно зле образовано, психологически неуравновесено нищожество успя да хипнотизира цяла нация...
Пол Роланд
Родителите ми се разведоха, когато бях на около годинка. Баща ми по същество беше нищожество в живота ми, докато не навърших около 16 години. Майка ми беше стюардеса за Пан Ам, така че се преместих по целия свят - Лондон, Рио де Жанейро.
Такър Макс
Неволното усещане за своето нищожество Ватек намери утешение в мисълта, че всички го считат за велик.
Уилям Бекфорд
Нужно е винаги да помните, че нищожеството често се оказва добре скрито величие.
Кейси Афлек
Сега аз знам и разбирам, че любовта е съдбата на нищожествата, а силните личности не трябва да обичат.
Ливиу Ребряну
Който е бил нищожество, си е останал такъв, независимо какъв е станал.
Аркадий Давидович
- Гламурът има два основни аспекта, - каза на един от уроците Яхова. - Първо, това е изгарящият, невероятно мъчителен срам за просешката нищожност на своя бит и телесното си безобразие. Второ, това е отмъстителното злорадство при вида на нищетата и нищожеството, което не е успял да скрие друг човек.
Виктор Пелевин