Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Римлянин"
Част от златото, притежавано от римляните, несъмнено е смесено с това, което сега притежаваме; и някаква малка част от него ще бъде предавана, докато съществува човешката раса.
Уилям Стенли Джевънс
...държавата не е същото като обществото, въпреки че гърците и римляните са смятали, че е така. Държавата е организация на властта на териториална основа.
Карол Куигли
Оказва се, че римляните са били шампиони в сключването на мир. Мотото им беше, че ако искате да сключите мир, трябва да се подготвите за война. Те знаеха теорията на игрите.
Робърт Ауман
Да се надяваме, че най-добрите учители не крещят на учениците си - защото те са умели да ухажват, както и да изискват максималните усилия от другите. За древните гърци и римляни това ухажване само по себе си е било достатъчно изящно изкуство, за да бъде централен фокус на образованието.
Том Чатфийлд
Римляните съвсем не са завоювали света. Те са завладели само това, което е лежало като готова за всекиго плячка.
Освалд Шпенглер
При предоставянето на гражданство на хора, които нямат преки териториални връзки с град Рим, те прекъснаха връзката, която повечето хора в класическия свят приеха за даденост, между гражданството и един-единствен град. По систематичен начин, който тогава беше несравним, те направиха възможно не само да станат римляни, но и да бъдат граждани на две места едновременно: родния град и Рим.
Мери Биърд
За мен, както и за всеки друг, римляните са обект не само на история и разследване, но и на въображение и фантазия, ужас и забавление.
Мери Биърд
Зевс е бог на небето и владетел на всички гръцки богове и богини. Зевс и семейството му били наречени олимпийци, защото живеели на върха на планината, наречена Олимп. Основните гръцки богове и богини по-късно са приети от римляните. Зевс е наричан Юпитер от римляните.
Мери Поуп Озбърн
Традиционно историците мислеха от гледна точка на нашествията: келтите превзеха островите, след това римляните, след това англосаксонците. Сега изглежда много по-вероятно местното население да не се промени толкова, колкото се смяташе. Хората остават на мястото си, но са рекултуризирани от някаква нова доминираща култура.
Норман Дейвис
В световната митология има безброй примери за трагични герои, чиято най-голяма сила е и източникът на тяхната гибел. Но древните гърци и римляни също са поддържали мнението, че приемането е началото на мъдростта.
Саймън ван Буй
Аз никога не разбрах расизма и расистите. Аз имам черни приятели и черни врагове. А някои хора ме ненавиждат, заради това, че аз съм римлянин.
Франческо Тоти
Римляните никога не плачат...
Данила Монтанари
Древните гърци и римляни са се чувствали комфортно с всякакъв брой божества и са били напълно отворени да позволят на покорените нации да продължат да се покланят по какъвто начин са намерили за добре, стига да не са имали нищо против да имат император, който изисква данъци и почит.
Джей Парини
След като прие ключовете за Йерусалим, като нов владетел на града, той покани евреите да живеят, да се молят и да бъдат сред жителите на Ерусалим. След 500 години на изгонване от римляните, именно Омар и плуралистичният дух на исляма доведоха евреите у дома в Йерусалим. Днешните мюсюлмани би било добре да си спомнят начините на тези ранни мюсюлмански светила.
Ед Хюсеин
Римлянин каза, че е сладко да умреш за страната си. Гърците никога не са казвали, че е сладко да се умре за каквото и да било. Те нямаха жизненоважни лъжи.
Едит Хамилтън
Римляните не се опитват да убият всички евреи, но унищожават еврейската съпротива срещу римското владичество. Йерусалим беше превърнат в лагер на римска армия и беше пълна разруха.
Илейн Пейджълс
Рим е град с хиляда лица, но за римлянина това е просто Рим.
Лука Спагети
Ще бъде хубаво да не се отнема удоволствието на публиката и на аудиторията около футбола да ме наблюдава в игра още известно време. Защото както римляните са казали - хлябът и зрелищата са смисълът на живота. А аз смятам, че моите изяви са зрелище.
Иво Димов