Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Угризение"
Угризенията на съвестта започват там, където завършва безнаказаността.
Клод Адриан Хелвеций
Угризенията на съвестта нерядко имат за причина твърде добродетелен живот.
Станислав Йежи Лец
На всички хора е свойствено да грешат. Различието между хората е в степента на угризение на съвестта след греха.
Виторио Алфиери
Не бива ежедневно да ядеш от хляба на този, който е по-богат от тебе. Когато си на неговата маса, той специално заради тебе в нищо се харчи, но ако той дойде у тебе, ти ще изгубиш всичко наведнъж, което си натрупал за цял месец, а после ще те мъчат угризения на съвестта.
Менандър
Господи, ако нашата цивилизация може да изтрезнее дори за два дни, тя би умряла на третия от угризение на съвестта...
Малкълм Лоури
Погледнах назад към някои от моите по-рано публикувани истории с искрен ужас и угризения. Помислих си, колко съществуващи копия може да има, кой ги притежава и държат ли вратите си заключени?
Ричард Русо
Защо трябва да съм в Румъния в името на неизвестна за мен цел. Имаше време, когато водех войници на битка, мислейки, че изпълнявам дълга си на руски патриот. Разбрах обаче, че сме измамени, че хората имат нужда от мир. Старата армия и Съветският съюз не са съвместими, затова моята военна кариера трябваше да приключи. Без угризения на съвестта можех да се върна към любимото си занимание, работата на полето.
Александър Василевски
Да не чувстваш угризения трябва да бъде благословия, когато всичко, което имаш, са твоите спомени.
Джон Ронсън
Няма втори шансове в живота, освен за угризенията.
Карлос Руис Сафон
Всяка безнравствена постъпка, направена съзнателно, оскърбява разума; угризенията на съвестта напомнят на човек, че той е постъпил като роб, като животно.
Александър Херцен
А ако лъжецът не вижда в своята лъжа никаква изгода за себе си, той по-скоро не би изпитвал и угризение на съвестта.
Пол Екман
Ако сте женен за утвърден човек, който не се извинява, няма да помогне упорито да го изисквате. Някои хора нямат необходимото самочувствие, за да поемат отговорност за своето не толкова почтено поведение, да изпитват угризения и да поднесат искрено извинение. И много хора са толкова строги към себе си за грешките, които правят, че нямат емоционалната свобода да признаят своята уязвимост и да се извинят на партньора си.
Хариет Лернер
Чувствах се така, сякаш тази болка никога няма да бъде успокоена, че ме държи в ръцете си завинаги, че ще ми попречи да се посветя на нещо друго и че му позволявам да го направи. Мисля, че това е, което те наричат консумирани със угризения.
Жаклин Харпман
Невинният според мен не е този, който няма сили да съгреши, а този, който е в състояние да съгреши без угризения на съвестта.
Йозеф Винклер
Угризенията могат да бъдат голямо неудобство, особено когато това, което сме направили или не успяхме да направим, може да има много сериозни последици.
Катлийн Удиуиз
Службата към отечеството направи всички угризения в душата му безмълвни.
Клод Роа
Не се страхувай от действията си! Не ги изоставяй - Угризенията на съвестта са порок.
Фридрих Ницше
СЕДЕМ КЛЮЧА КЪМ ВЕЧНИЯ ЖИВОТ Освети сърцето си с вяра, укрепи го с надежда, съгрей с любов, освети го с молитва, умий със сълзи, нахрани го с Причастие и го дръж високо, устремено към небето, като горящо кандило. Само така ще можеш достойно да преминеш от земния свят към небесния без угризенията на съвестта и терзанията, който мъчат грешниците.
Николай Велимирович