Цитати на тема "Общение"
Колко крехък е животът! Колко ценни са минутите, които ни доставят радостта от общуването! Колко е важно да общуваме, докато сме живи! В края на краищата и животът в Царството Божие също ще бъде живот в общение с Бога и Неговите светии.
Нима не виждаме често около нас, че смъртта събира повече хора, отколкото радостните поводи? Многобройните роднини по-скоро ще се съберат за смърт или помен, отколкото за рожден ден. Докато човек е жив, изглежда че има още много време напред. Ще имаме време и да се срещнем, и да поговорим и така нататък... Но идва момент, когато вече нищо няма да успееш. Нищо няма да можеш да добавиш.
Намирайте време за общуване. Казвайте си добри думи. Нека вашето семейство и приятели знаят, че са ви скъпи, че ги обичате.
Андрей Дудченко
Нека си представим: ето, прибираме се от храма, събличаме си палтата, преобуваме се. Влизаме в стаята и виждаме, че Господ Иисус Христос седи на масата. Някой от нас, виждайки Го жив, седнал така на масата, ще се осмели ли да отиде до телевизора, да го включи и да седне да гледа – когато там, в стаята, седи живият Христос? Или ще започнете да се карате със съседа, или да бърборите по телефона? Няма да го направите, нали? Но всъщност Христос – Той винаги може да бъде с нас и ние винаги можем да имаме общение с Него и винаги можем да бъдем близо до Него. Какво ни пречи? Пречи ни нашето неверие, неверие в казаното от Господ: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света". И веднага щом всеки от нас се обърне към Него – Той вече е тук, близо, Той стои невидимо, Той невидимо присъства.
Дмитрий Смирнов
Смисълът на литургията е всички да бъдат едно в Христа. Към съучастие в Божествената литургия се повикват на проскомидията и литургията всички светии, начиная от Божията Майка. Със свещеника участват в служенето всички светии, всички ангели. Освен това, чрез литургията аз всекидневно обновявам общението си в Христа с цялата земна Църква. О, литургия, всемирна, вселенска! О, литургия, наистина божествена и обожающа човека, небесна и творяща хората от земни небесни! В каква близост един към друг се намират и небожителите и землежителите, и Божията Майка и всички светии, и всички ние православни християни, когато се извършва Божествената, всемирната, пренебесната, всеобщителната литургия! Боже мой! Какво прерадостно, животворно общение!
Йоан Кронщадски