Цитати на тема "Милостиня"
Христос ни призовава: Никого и никога не осъждайте. Оставете всичкия съд на Мен. Аз съм справедливият Съдия. Аз всичко виждам, всичко знам, кой какво върши, с какво се занимава. На всеки ще въздам според делата му! А вашият дълг, казва Христос, - ако Ме обичате наистина, - е да опазите моите заповеди. Моята заповед - обичайте се един друг, прощавайте си, отстъпвайте си, търпете се, давайте милостиня, оправдавайте ближния си, а себе си винаги укорявайте. Само тогава ще намерите верния път към спасението.
Герман Чесноков
Човек може понякога да ходи на църква в неделя, да държи съвременни духовни книги в библиотеката си, стари икони в хола, броеница в ръцете си, може да дава и милостиня. Но в същото време да се ядосва, защото другите хора не отговарят на неговите очаквания, да е алчен за пари, да е потопен в егоизъм, жажда за комфорт, да изпитва безпокойство, да се конкурира с другите. Това не е животът в Христос. Тук мирише на смърт. По какво се различава християнинът днес от другите хора? Ако той няма търпение, кротост, радост, простота и особено смирение, това означава, че не е разбрал нищо за живота в Христос.
Моисей Светогорец
Вие знаете, неведнъж съм ви говорил, как и за какво ще съди човечеството нашият Господ Иисус Христос, когато дойде денят на Страшния Съд. Той няма да попита никого от нас: "Бил ли си на поклонение?”. Не ще поиска да знае. "Поклони ли се на Моя гроб в Йерусалим?”. "Беше ли девственик?” – и това няма да попита, но ще попита само едно: "Дава ли милостиня? Върши ли някога дела на милосърдието?”.
И ще каже удивителните слова: "Истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили". (Мат. 25:40)
Всяко добро, което правим за бедните, за нещастните братя, Той приема като добро, сторено на Него Самия. Всяка милостиня, която пускаме в ръката на бедния, приема Сам в Своята ръка.
Лука Войно-Ясенецки
Колкото повече материални блага придобиват хората днес, толкова повече проблеми имат. Нито чувстват благодарност към Бога за благодеянията Му, нито забелязват нещастието на ближните си, та да извършат някоя милостиня. Разхищават се, а не помислят за другия, който няма какво да яде. Как после да дойде Божията благодат? Дори човек да има и семейство, все от някъде трябва да успява да икономиста по нещо и да даде милостиня. Да каже на жена си и децата си, че еди-къде си има някой болен, който е изоставен или някое бедно семейство, което е в голяма нужда. Ако нямат възможност да дадат пари, нека им каже :,, Нека им дадем поне някоя християнска книга, така и така имаме много". Който дава на нуждаещите се, принася полза за себе си, и за семейството си.
Паисий Светогорец