Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Сходство"
Умът се състои в способността, да се вижда сходството на различните неща и различието на сходните.
Ан дьо Стал
Всички уроци по психиатрия, психология, социална работа, наистина култура, ни научиха през последните сто години, че приемането на различията, а не търсенето на сходства, позволява на хората да се свързват помежду си в личния или семейния си живот.
Джон Ралстън Сол
Всички хора се делят на две категории: едните по-лесно забелязват различията, а другите - сходството.
Френсис Бейкън
Според мен има голямо сходство между проблемите, породени от мистериозното поведение на атома, и тези, породени от настоящите икономически парадокси, пред които е изправен светът.
Пол Дирак
Няма съмнение, че между лудият припадък и гениалния човек, който мисли и осъзнава работата си, има пълно сходство.
Чезаре Ломброзо
Всеки отделен човек е специфична личност, което няма да бъде отново. Хората се различават по самата същност на душата, а тяхното сходство е само повърхностно. Колкото повече е като себе си, толкова повече започва да разбера себе си - ясно показват, чрез самобитните си черти.
Валерий Брюсов
Аз опровергавам механично системния подход на рисуване... толкова общо взето разпръснат. Мисля, че не може да произведе нищо друго освен начин и сходство.
Джоузеф Търнър
Да бъдеш актьор не означава да бъдеш някой друг. Означава да намериш сходство в това, което очевидно е различно, след това да намериш себе си там.
Мерил Стрийп
Твърде близкото сходство с живота е убийствено за изкуствата.
Ралф Уолдо Емерсън
По-голямата или по-малка степен на уважение, изпитвана към автора, зависи от по-голямото или по-малко сходство на неговите идеи с идеите на читателя.
Клод Адриан Хелвеций
Интересуват ме само сходствата в хората, а не техните различия.
Исабел Алиенде
Да си влюбен, означава не да обичаш сходствата, а да се влюбиш в различията.
Хорхе Букай
Струва ми се, че има известно сходство между начина, по който даден художник изгражда нещо, а човекът своя живот.
Надежда Манделщам
Пейзажиста може да работи спокойно - природата никога не настоява за сходство.
Рамон Гомес де ла Серна
Всички тези заблуди на предсказанието имат своя корен и основа от астрологията. Защото, независимо дали се проверяват очертанията на тялото, лицето или ръката, дали се вижда сън или видение, дали се прави справка с маркиране на вътрешностите или лудо вдъхновение, първо трябва да има небесна фигура, издигната с помощта на цели индикации, заедно с предположенията на Знаците и Сходствата, те се стремят да открият истината за желаното.
Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм
Фундаментализмът приема различни форми в различните религии, но има едно поразително сходство във всички форми на фундаменталистката мисъл. Всеки иска силно да провери всички разновидности на "модерното" или "декадентско" мислене.
Джей Парини
Когато забравим нашите съществени сходства, ние забравяме как да се разбираме и това не може да доведе до предразсъдъци, дискриминация и в крайна сметка конфликт.
Джордж Норман Липърт
Всички персонажи в тази книга са измислени; всяко сходство с реални хора или трупове е и случайно, и отвратително.
Кирил Бонфилиоли
Колко е суетна живописта, предизвикваща възхищение от сходството с оригинала, който никого не възхищава.
Блез Паскал