Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Геометрия"
В геометрията няма царски път.
Евклид
Все повече стигам до убеждението, че необходимостта от нашата геометрия не може да се докаже, поне нито от, нито за човешкия интелект... геометрията трябва да се класира не с аритметика, която е чисто априорна, а с механика.
Карл Фридрих Гаус
Архитектите трябва да са образовани, да владеят молива, да имат наставления по геометрия, да познават много история, да са следвали внимателно философите, да разбират музика, да имат известни познания по медицина, да познават мненията на юристите и да са запознати с астрономията и теорията на небесата.
Витрувий
Геометрията... е от голяма помощ в архитектурата и по-специално тя ни учи да използваме правилото и пергела, чрез които по-специално придобиваме готовност да правим планове за сгради в техните основи и правилно да прилагаме квадрата, нивото и отвесът. С помощта на оптика... светлината в сградите може да бъде изтеглена от фиксирани части на небето. ...Трудните въпроси, свързани със симетрията, се решават с помощта на геометрични теории и методи.
Витрувий
Има безкрайно много вариации на първоначалната ситуация и следователно без съмнение безкрайно много теореми за морална геометрия.
Джон Ролс
Аз измислих, развих и приложих в много области нова геометрия на природата, която намира реда в хаотичните форми и процеси. Тя растеше безименна до 1975 г., когато пуснах в обращение нова дума, за да я обозначавам, фрактална геометрия, от латинската дума fractus, за нещо неправилно и начупено. Днес можете да кажете, че преди фракталната геометрия да бъде организирана, животът ми е следвал фрактална орбита.
Беноа Манделброт
Фракталната геометрия не е просто клон на математиката, а тя е онзи клон, който помага на обикновения човек да види същия този свят по различен начин.
Беноа Манделброт
Двата елемента, които пътешественикът първо вижда в голям град, са допълнителната архитектура и яростния ритъм. Геометрия и страдание.
Федерико Гарсия Лорка
Където е материята, там е и геометрията.
Йохан Кеплер
Геометрията не е вярна, тя е изгодна.
Жул Анри Поанкаре
Нашата нация трябва да бъде наложена твърда власт, преди тя да се разруши. Съединените щати се нуждаят от теология и геометрия, някакъв вкус и благоприличие. Подозирам, че се колебаем на ръба на бездната.
Джон Кенеди Тул
Няма единствено правило, което направлява употребата на геометрията. Не мисля, че съществува такова.
Беноа Манделброт
Имам истинско усещане за триизмерна геометрия. Мога да погледна плоско парче плат и да знам, че ако сложа цепка в него и направя някакъв плат да обикаля квадрат, тогава когато го повдигнете, той ще се покрие по определен начин и мога да усетя как ще стане.
Вивиан Уестууд
Всичко наоколо е геометрия.
Льо Корбюзие
Що се отнася до методите, аз се опитах да им дам цялата строгост, която човек изисква в геометрията, така че никога да не прибягвам до причините, извлечени от общата алгебра.
Огюстен Луи Коши
Той е възприел най-изгодната за вида геометрия или с други думи най-удобната.
Жул Анри Поанкаре
Вдъхновението е необходимо в геометрията точно толкова, колкото и в поезията.
Александър Пушкин
Едно произведение на морала, политиката, критиката ще бъде по-елегантно, а други неща са равни, ако са оформени от ръката на геометрията.
Бернар дьо Фонтенел
Геометрията съществува навсякъде. Необходимо е обаче да имаш очи, за да я видиш, интелигентност, за да я разбереш, и дух, за да й се чудиш. Дивият бедуин вижда геометрични форми, но не ги разбира; сунитите ги разбират, но не им се възхищават; художникът най-накрая долавя съвършенството на фигурите, разбира красотата и се възхищава на реда и хармонията. Бог беше Великият Геометър. Той геометризирал небето и земята.
Малба Тахан
А женският мозък – казал светият мъж – не е в състояние да схване първите принципи на геометрията.
Малба Тахан
Разчитането на лицето може да е човешка природа - дори бебетата предпочитат да гледат привлекателни хора. Но, разбира се, да съдиш някого въз основа на геометрията на чертите му, от морална и правна гледна точка, не е по-добре от това да го съдиш въз основа на цвета на кожата му.
Пол Блум
Фотографията е това, формиране на живопис, композиция, пластичен ритъм, геометрия, настанени в няколко части от секундата.
Анри Картие-Бресон
Предишна
1
(Текуща)
2
Следваща