Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Култ" - страница 2
В онези дни в Япония царува култ от осемстотин божества - дори обикновен сандал от оризова слама, хвърлен отстрани на пътя, може да служи за обиталище на някакъв дух.
Дидие Дьокоен
Не казвам, че не се опитвам да създам култ - разбира се. Да си глава на култ е несравнимо и всеки, който би отказал такава възможност, бих нарекъл луд. Трябва обаче да създадете свой собствен култ - ще ви позволя да станете мой последовател, ако ме пуснете в своя.
Ерик Каплан
Сирийците и арменците обвиниха римските християни, че възприемат езически култ, въпреки че самите те могат да бъдат упрекнати за същото, тъй като те празнуваха Коледа на 6 януари, когато в Александрия се празнува раждането на бога Озирис, идентифициран със слънцето.
Зенон Косидовски
Имах много лоялни последователи, подобни на култ, мисля. И не искам да се оплаквам от това.
Карън Джой Фаулър
И все пак това, което трябва да порази всеки читател от двадесет и първи век, който следи хода на лятната криза от 1914, е неговата сурова модерност. Започна с отряд самоубийци и кавалкада от автомобили. Зад възмущението в Сараево стои една откровена терористична организация с култ към жертвата, смъртта и отмъщението; но тази организация беше екстериториална, без ясно географско или политическо местоположение; той беше разпръснат в клетки отвъд политическите граници, беше неотчетен, връзките му с всяко суверенно правителство бяха косвени, скрити и със сигурност много трудни за разпознаване извън организацията.
Кристофър Кларк
Налице е опасността да създадем култ към обикновения човек, което означава култ към посредствеността.
Хърбърт Хувър
Очевидно е, че от 1924 до 1953 г. страната, ръководена тогава от Сталин, се превърна от аграрна в индустриална... Управлението на Сталин определено имаше положителни страни. Те обаче са постигнати на твърде висока цена. Имаше репресии. Това е факт. От тях пострадаха милиони наши съграждани. И този начин на управление на държавата, постигане на резултати е недопустим. Невъзможно е... Разбира се, през този период се сблъскахме не просто с култ към личността, а с масови престъпления срещу собствения си народ. Това също е факт. И не трябва да забравяме за това.
Владимир Путин
Ако не се научим да обичаме, то тогава цялото наше християнство е надуто и мнимо. Аз – казва – ходя в храма. И будистът ходи в храма! Аз – казва – се моля... И мюсюлманинът също се моли! Аз – казва – давам милостиня. И баптистът дава! Аз съм вежлив... И японците са вежливи; езичници, а хиляди пъти по-вежливи от нас. Вежливостта при тях е издигната до степен на култ. Така че в какво се заключава твоето християнство? Покажи! Сърцевината на християнството е само в едно, което го няма другаде: истинското християнство се състои в любовта.
Дмитрий Смирнов
В развалините на нюйоркските кули близнаци погина безгрижието на развитите страни, последвало падането на Берлинската стена, погина наивната, въздигната в култ вяра в магическите добродеяния на пазара, в непобедимостта на Америка, в спонтанното прихващане на демократичното чувство от останалия свят.
Паскал Брюкнер
Предишна
1
2
(Текуща)
Следваща