Цитати на тема "Стадо" - страница 2
Американските колеги са ми обяснили, че ниското ниво на обща култура и училищно образование в тяхната страна е съзнателно достижение заради икономически цели. Става въпрос за това, че, четящият книги, образован човек става лош купувач: то купува по-малко миялни машини, автомобили, започвайки да предпочита Моцарт или Ван Гог, Шекспир или теореми. От това страна икономката на общественото потребление и, преди всичко, доходите на господарите на живота - ето защо те се стремят да не допускат култура и образование (което в добавка, пречи да се манипулира населението, като лишено от интелект стадо).
Владимир Арнолд
Мъжът е този, който отговаря за всичко в живота: и за децата си, и за жена си, и за майка си, и за страната, и за Църквата, и за вярата. Не този, който се крие, не който казва: "Всички псуват и аз ще псувам. Всички пушат и аз ще пуша”, не който е в тълпа или в стадо, или във вълча глутница. А този, който е отговорен за всичко и за своите думи. В този мъж е събрана цялата сила.
Владимир Астахов
В светото Евангелие нееднократно се говори, че Спасителят е плакал, и нито веднъж не е споменато, че Той се е смял. Той е бил Лекар, от Който се нуждаят болните, а не здравите; Праведник, Който е дошъл да призове грешниците към покаяние, Пастир, Който се е явил на заблуденото стадо, Жизнодавец, Който е дал живот на мъртвите.
Имайки такава мисия и такова призвание, даже и обикновен съвестен човек не би могъл да се смее, а колко повече - милосърдният Син Божий. Има нещо, което дори и за Бог е непосилно - Бог не може да се смее, когато вижда човешката болка. В Своята непрестанна грижа за болните и страдащите, за грешните и заблудените, за погиващите и умиращите - Той не би могъл да се смее.
Николай Велимирович