Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Порив" - страница 2
Не е по силите ми да чувствам или не чувствам определен порив. По силите си обаче го задоволявам или не.
Йохан Готлиб Фихте
Животът е дим, обикновен и прост; просто се заблуждаваме, че е иначе Всичко, от което се нуждаем, е един добър порив и ние изплуваме и изчезваме, оставяйки след себе си само аромата на преминаването си под формата на спомени.
Коуди Макфейдън
Една от основните демонстрации на нашия естествен инстинкт да се свързваме един с друг е волята за даване. Вместо господство, най-основният ни порив е да посегнем към друго човешко същество, дори на цена за себе си. Даването на другите – стремежът да съчувстваме, да бъдем състрадателни и да помагаме на другите алтруистично – не е изключение от правилото, а нашето естествено състояние на съществуване. Импулсът ни да се свързваме един с друг е развил автоматично желание да правим за другите, дори на лична цена. Алтруизмът идва естествено за нас. Това е егоизмът, който е културно обусловен и е признак на патология.
Лин Мактагарт
Нашият човешки порив е да контролираме всичко, но ми се струва, че измислицата е свързана с допускането на елемент на мистерия в текста.
Лорън Гроф
В политиката бавното упорство винаги взема връх над необузданата сила, щателно разработеният план – над импровизирания порив, реализмът – над романтиката.
Стефан Цвайг
При никакви обстоятелства не желая да бъда специалист по всичко. Имам право да изляза извън рамките... Пожелавам си шанс, а не сигурност... Искам да се срещна с риска, да копнея за нещо и да го постигна, да преживея крушение и успех. Отхвърлям всяко предложение да продам порива си за дребни бакшиши. Предпочитам да се изправя пред трудностите на живота, отколкото да водя застраховано съществуване. По-добре напрегнатата възбуда на собствения успех, отколкото безличния покой на утопиите. Не заменям нито свободата си срещу благодеяния, нито човешките си достойнства за щедри дарове. Научил съм се сам да мисля, да действам, да гледам света право в лицето и да заявявам: "Това Творение е мое." Всичко се съдържа в думите: "Аз съм свободен човек."
Алберт Швайцер
Лозунгите за хармонично развита личност, за единство, творчество, красота смазваха личния порив към духовно, нравствено усъвършенстване, културата придобиваше репресивен характер, ставаше задължение, наложено "отгоре", а не беше вече вътрешна потребност.
Венцеслав Константинов
Героят припряно ще притичва от "резервоара" на природата до "складовете" на историята в комичните си пориви за себедоказване.
Валери Стефанов (професор)
За нас, като оставим настрана безспорните изисквания за основно познаване на двата езика, дарование, творческа индивидуалност и др., от не по-малко значение са ТВОРЧЕСКИЯТ ПОРИВ към преводната работа и ТВОРЧЕСКАТА РАДОСТ от нея.
Димитър Стоевски
Днес ще е идеалното време за НЕразхождане в планината - там южнякът ще има ураганни пориви, а следобедните дъждове и бури ще си имат и гръмотевици.
Емил Чолаков
Предишна
1
2
(Текуща)
Следваща