Цитати на тема "Гърло" - страница 2
Тогава оризът беше в дефицит и правителството провеждаше кампания, за да насърчи хората да ядат повече брашно и зърнени смеси. В училище кутиите ни за обяд се проверяваха ежедневно и на всеки, който беше хванат да носи бял ориз, бяха вързани дланите му. Брашното, дарено като хранителна помощ от Съединените щати и щамповано върху всеки чувал със снимка на ръкостискане, беше разпределено от кварталния офис и в крайна сметка попадна на пазара. Обядът във всеки дом се състоеше от суджеби, нарязани с нож юфка или банкетни юфки - изключително тънките юфки за супа, които бяха екструдирани с машина и толкова незначителни, че едва ги дъвчехте, преди да се изплъзнат в гърлото ви. Наричаха ги банкетна юфка, защото ги ядехме само в специални дни, но те бяха навсякъде в нашия квартал, тъй като можете да ги приготвите по много различни начини, включително в супа или хвърлени в пикантен сос.
Хуанг Сок-йонг
Това, което винаги съм обичал най-много при мъжете, е несъвършенството. Трогнат ме бръчките по гърлото на мъж. Това ме кара да го обичам повече. Мисля, че е тъжно, че повече жени не се възползват от шанса, че може би мъжете ще бъдат трогнати, като видят брадичката малко по-малко твърда, отколкото преди, че мъжът ще бъде по-влюбен в жена си, защото помни коя тя беше и вижда коя е и си мисли, Боже, не е ли толкова прекрасно, че това й се случи. И бъдете развълнувани от живота, който разказва своята история там.
Лив Улман
Една, че две, че три усилни
и паметни години... Боже,
За някой грях ръце всесилни
издигна ти и нас наказа.
Кой ли може
неволя клетнишка изказа,
макар и – вчерашна се дума?
Да беше мор, да беше чума,
че в гроба гърло не гладува,
ни жадува!
А то градушка ни удари,