Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Шах"
Аз лично много, твърде много дължа на кореспондентният шах.
Александър Алехин
Морфи беше поетът на шаха, Стайниц - боец, Ласкер, Капабланка – механик-чудо, Алехин - търсачът на шахматната истина.
Савелий Тартаковер
Писмената беседа е почти като партия шах по пощата.
Фьодор Тютчев
Шахът е интелектуална гимнастика.
Вилхелм Щайниц
Има три интелектуални занимания и, доколкото ми е известно, само три, при които хората са извършили големи подвизи преди пубертета. Те са музика, математика и шах.
Джордж Стайнър
Шахът може да е най-дълбокото, най-малко изчерпаемото забавление, но това не е нищо повече. Що се отнася до шахматния гений, той е човешко същество, което фокусира огромни, малко разбрани умствени дарби и трудове върху едно крайно тривиално човешко начинание.
Джордж Стайнър
На вас, господин Ласкер мога да ви кажа само три думи: шах и мат.
Зигберт Тараш
В шаха или във футбола тактиката, която се оказва най-ефективна, скоро е тази, която хората се научават лесно да блокират. Всяка иновация в атака скоро се противодейства от друг в защита.
Мат Ридли
Аз пия, пуша, гуляя с жени, играя хазартни игри, но кореспондентен шах е грях който нямам.
Михаил Тал
Едва когато аз получих първата си работа в Университета на Вашингтон в Сиатъл и не започнах да играя шах с Дон Гордън, брилянтен млад теоретик, научих икономическа теория.
Дъглас Норт
Повечето богове хвърлят зарове, но Съдбата играе шах. И няма да се усетиш, преди да е станало твърде късно, че през цялото време е играла с две царици.
Тери Пратчет
В играта на шах между гросмайстори А. и Б. А. зае нелошото второ място.
Никита Богословски
Способността да напредваш в дадена организация е просто още един талант, като способността да играеш шах, да рисуваш картини, да правиш коронарен байпас или да избираш джобове.
Робърт Шей
В шаха, както и в живота, човек е своят собствен най-опасен противник.
Василий Смислов
Знаете ли, дори повече от това да играя шах, не обичам да се занимавам със самодоволни шахматисти.
Алгис Будрис
Пионката е душата на шаха.
Франсоа-Андре Филидор
Шахът е лек за главоболие.
Джон Мейнард Кейнс
Шахът е ефективно средство за възпитание и обучение на човешкия интелект.
Ернесто Че Гевара
Не е от значение само това, че за пръв път от 1923г. насам се срещам с шахматист от висшата класа, но и това, че изпитах себе си в психологическия шах.
Макс Еве
В много страни по света шахматът е включен в училищната програма. Първата такава страна е станала Швеция, където това е решение на парламента шахът да бъде въведен в училищната програма.
Анатолий Карпов
Не играйте шах с гълъб - той ще разпръсне фигурите, ще се изцвъка на дъската и ще отлети да разказва как ви е победил.
Радислав Гандапас
Войната в сградата е наука, която прилича най-много на шаха.
Андрей Левицки
Предишна
1
(Текуща)
2
Следваща