Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Фанатизъм"
Науката е най-големият антидод на отровата на фанатизма и суеверието.
Адам Смит
Трябваха 200 години на кръстоносците да създадат мюсюлмански фанатизъм. Беше точна имитация на християнската нетърпимост.
Тери Джоунс
Сивото не може да се възпламени, но може да се нажежи до фанатизъм.
Мария фон Ебнер-Ешенбах
Има много различни реки, които водят до отчаяние: има бедност; има политическа репресия; има джендър апартейд - има усещане за загуба на култура; има религиозен фанатизъм.
Лорънс Райт
Твърде често човек е прекалено благоразумен, за да бъде велик. Необходим е малко фанатизъм, за да се добие слава и в литературата, и в държавните дела.
Клод Адриан Хелвеций
Фанатизмът е свръхкомпенсация за съмнението.
Робъртсън Дейвис
Днешният ислямски фундаментализъм също е прикритие за политически мотиви. Не трябва да пренебрегваме политическите мотиви, които срещаме във форми на религиозен фанатизъм.
Юрген Хабермас
Целият фанатизъм произтича от религиозния порив.
Едмънд Купър
Левицата не вижда нищо друго освен фанатизъм и суеверие в популярната защита на семейството или в популярните нагласи по отношение на абортите, престъпленията, автобусите и училищната програма.
Кристофър Лаш
Врагът на идеализма е фанатизмът.
Нийл Кинък
Идеята, че образованието ще доведе до намаляване на фанатизма, е просто фактически неправилна.
Реза Аслан
В дългосрочен план със сигурност се надявам информацията да е лек за фанатизъм, но се страхувам, че информацията е по-скоро причина, отколкото лек.
Даниъл Денет
Религиозният фанатизъм очевидно е произвел и по всяка вероятност ще продължи да произвежда огромни количества караници, битки, насилие, кръвопролития, убийства, вражди, войни и геноцид.
Албърт Елис
Майка ми, която умря млада, ми предаде склонността към туберкулоза, лесно възбудимият баща, е набожен до фанатизъм потомък на старинен род, посеял в мен семената на безумието... От момента на раждането ми, ангелите на тревогата, безпокойството и смъртта винаги са били около мен... Често съм се събуждал през нощта, оглеждайки стаята и питайки себе си: "В ада ли съм?"
Едвард Мунк
Умереността е по-мъдра политика, отколкото според мен е фанатизмът.
Кристофър Паолини
Всички религии – без изключение – са проникнати от фанатизъм и го удовлетворяват с потоци от човешка кръв.
Клод Адриан Хелвеций
Истинската мръсотия е вътре в нас. Останалото просто се отмива. Има само една мръсотия, която не може да се махне с чиста вода и това е петното на омразата и фанатизма, заразило душата. Можеш да пречистиш с въздържание и пост тялото си, но сърцето се пречиства само с любов.
Елиф Шафак
Фанатизмът е признак на потиснато съмнение. Ако човек е наистина убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без негодувание.
Карл Густав Юнг
Фанатизъм - това е когато удвояваш усилията си, след като си загубил от поглед целта.
Джордж Сантаяна
Тя все още беше добра съпруга. Но домакин без фанатизъм. Тя спря да служи. И намерих себе си. В крайна сметка, когато човек служи, той със сигурност ще се огъне. И губи вяра в себе си. И увереност.
Мария Метлицкая
Ние не сме достатъчно мъдри, достатъчно чисти или достатъчно силни, за да се стремим и поддържаме такъв единствен мотив през целия живот. По този начин се крие фанатизъм или провал. Но ако единственият мотив е главната мотивация на Божието призвание, отговорът е да. Във всякакви ситуации, както днес, така и утрешния утре, Божият призив към нас е неизменното и крайното откъде, какво, защо и накъде в нашия живот. Призивът е "да" на Бог, което носи "не" на хаоса на съвременните изисквания. Обаждането е ключът към проследяването на сюжетната линия на нашия живот и да разгадаем смисъла на нашето съществуване в един хаотичен свят.
Ос Гинес
Той каза: "Възможно е да се борим с нетолерантността, глупостта и фанатизма, когато идват отделно. Когато съберете и тримте, вероятно е по-разумно да се измъкнете, дори само за да запазите здравия си разум."
П. Д. Джеймс
Предишна
1
(Текуща)
2
Следваща