Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Съзерцание" - страница 2
Наблюдението и съзерцанието, когато наблюдаваният и съзерцаваният не знае, че го наблюдават и съзерцават, е едно от най-големите удоволствия.
Томас Бернхард
В това състояние на погълнато съзерцание вече няма въпрос за задържане на обект в полезрението; видението е такова, че виждането и видяното са едно; обект и акт на зрение са станали идентични.
Плотин
Съзерцанието на природните явления не е свързано нито с изкуството, нито с архитектурата, нито с историята, то е крехко и загадъчно и ако от него израства и определена форма на познание, то впоследствие не може да бъде обяснено или възпроизведено.
Марион Пошман
Истинското просветление идва само чрез съзерцание и интроспекция.
Николас Кар
Най-истинското щастие идва от вътрешния живот на човека, от разположението на ума и душата. Разбира се, добър вътрешен живот е трудно постижим, особено в тези трудни времена. Необходими са размисъл и съзерцание и самодисциплина.
Уилям Шайрър
Спасете в съзерцанието на вашето видение и увеличете вашата вяра и цел; и по всякакъв начин, във времена на съмнение и нерешителност, култивирайте благодарност.
Уолъс Д. Уотлъс
В съзерцанието на звездното небе намирах повече успокоение, от колкото в човешката мъдрост.
Феликс Юсупов
За някой, който е съгрешил колкото мен, всеки момент на съзерцание се превръща в неочакван подарък от самия Създател.
Хавиер Сиера
Докато класическото изкуство постига с всички средства отчетливи форми и явления, то барокът напълно се освобождава от илюзията, че картината е напълно видима и може някой ден да бъде изчерпана в съзерцание.
Хайнрих Вьолфлин
Не искам да защитавам всичко, което е направено в името на утопията. Но мисля, че много от атаките не разбират неговата природа и функция. Както се опитах да предложа, утопията не се състои главно в предоставянето на подробни планове за социална реконструкция. Загрижеността му за целите е да ни накара да мислим за възможни светове. Става въпрос за измисляне и представяне на светове за нашето съзерцание и наслада. Отваря умовете ни за възможностите на човешкото състояние.
Ханс Магнус Енцесбергер
Магията включва най-задълбочено съзерцание на най-тайните неща, тяхната природа, сила, качество, същност и добродетели, както и познаването на цялата им природа.
Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм
Това, което получаваш по време на съзерцание, трябва да се отдава с любов.
Алберт Хофман
Пренебрегнах клиентите си и собствения си бизнес, за да се отдам на съзерцанието на загадките, които някога съм виждал, но които не мога да предам на никого и които намирам за по-трудни за възпроизвеждане ежедневно дори преди собственото ми умствено виждане.
Едуин А. Абът
Китайските художници не излизали след природата за да нарисуват природен мотив. Те усвоявали своето изкуство чрез медитативни методи от вътрешно съзерцание, в което се прояснявали зрителните облаци на борове, скали, облаци.
Ернст Гомбрих
Човекът не е съзерцание, човек - това е война, скръб, лудост.
Жорж Батай
Аз съм поет, зает с най-задълбочено съзерцание на света; мисля, че моята слаба и своенравна поезия е призвана да разкъса магическия кръг, в който са затворени стъкло, дърво и камък...
Пабло Неруда
Предишна
1
2
(Текуща)
Следваща