Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Митология"
Митологията е умряла заедно с развитието на науката.
Огюст Конт
При липса на ефективна обща митология всеки от нас има свой личен, непризнат, рудиментарен, но тайно мощен пантеон на мечтите.
Джоузеф Камбъл
Военната митология трябва да се преструва, че истинските мъже са в мнозинството; на страхливците никога не може да бъде позволено да усещат, че може да са нормалните и героите са луди.
Джърмейн Гриър
Повечето религиозни истории и митологии имат някакъв подобен корен, някакъв глобален архетип.
Мейнард Джеймс Кийнан
Митологията се изучава в училищната система, защото повечето от нас идват от нея.
Бел Кауфман
Митология, наука, изследването на космоса, това са теми, които ме очароваха от ранното ми детство. И те винаги бяха някак свързани с музиката, която пиша.
Вангелис
Ересът е животът на митологията, а православието е смъртта.
Джоузеф Камбъл
Супергероите запълват празнина в психиката на поп културата, подобно на ролята на гръцката митология. Всъщност няма нищо друго, което да върши работата в съвременен план. За мен Батман е този, който най-ясно може да се приеме сериозно.
Кристофър Нолан
Съвременната религия се явява отражение на съвременната митология. Странно, е че са намират хора, които до сега възприемат Библията буквално.
Брус Уилис
Израел е твърде привързан към Америка, твърде повлиян от Америка. Тя трябва да бъде свързана с Европа. Америка се основава на митологията - свободният човек, личността, отворената граница. Европа е по-наясно с историята. Вземете Великобритания и Шекспир. Вие оформяте своята идентичност чрез историята.
А. Б. Йехошуа
Ние четем гръцка и скандинавска митология, докато не излезе от ушите ни. И Библията.
Пенелъпи Лайвли
Мисля, че хората трябва да четат приказки, защото сме гладни за митология, която да говори на нашите страхове.
Сандра Сиснерос
Рядко използвам митологията заради себе си, защото като театрална личност митологичните фигури всъщност са човечество до девета степен, а митологията на Йоруба в частност има очарование да бъде една от най-хуманизираните митологии в света.
Уоле Шоинка
Всички велики неща са отречени и ние живеем в сложност на нови и местни митологии, политически, икономически, поетични, които се твърдят с все по-голяма несъгласуваност.
Уолъс Стивънс
Култура без митология всъщност не е цивилизация.
Вилаянур Рамачандран
Компаниите често стават жертви на собствените си митологии.
Джеймс Суровецки
Вещите са битова митология, в която се гаси нашият страх от времето и смърта.
Жан Бодрияр
Стигнах до извода, че митологията наистина е форма на археологическата психология. Митологията ви дава усещане за това, в какво хората вярват, от какво се страхуват.
Джордж Лукас
Осъзнаването на собственото ви непостоянство и желанието да я преодолеете е първият импулс към митологията.
Джоузеф Камбъл
Митологията е да се свърже намерената истина с живота на един живот.
Джоузеф Камбъл
Лекарството, което прави сексуалността вкусна в популярната митология.
Джърмейн Гриър
...разказва си истории за себе си с пеещ глас, създавайки своя собствена митология.
Абрахам Вергезе
Предишна
1
(Текуща)
2
Следваща