Цитати на тема "Пепел" - страница 2
Като мъртви красивите тела не остаряха, но бяха затворени, със сълзи, в лек мавзолей, в главата на розата и в краката на жасминови цветя - така че желанията, изглежда, не достигнаха целта, премина и с тях, неосъществени, невинни, изчезна нощта на любовта, а утрото на страстта се превърна в пепел.
Константинос Кавафис
Камък, лист, неотворена врата; камък, лист, врата. И над всичко – забравени лица. Голи и сами идваме на този свят в изгнание. В тъмната утроба, не познавахме майчиното лице; от затвора на нейната плът влязохме направо в неописуемия, неизразимия затвор на тази земя. Кой от нас познава брат си? Кой от нас погледна в бащиното си сърце? Кой от нас не е останал завинаги затворник? Кой от нас не е вечно непознат и сам? Загубата от изгубеното, в горещите лабиринти, изгубени сред ярките звезди на този уморена, безцветна пепел, изгубени! Спомняйки си безмълвното, ние търсим отдавна забравения език, изгубения край на пътя в небето, камък, лист, неотворена врата. Къде? Кога? Изгубен, от вятъра наскърбен призрак, върни се пак!
Томас Улф
О, човече, сродниче на на земята и пепелта и на непостояните неща,
днес ти си богат, а утре беден,
днес си здрав, утре болен,
днес си весел, утре тъжен,
днес в слава, утре в унижение,
днес млад, утре стар,
днес на престола, утре в гроба.
Не се превъзнасяй, но обуздавай гордостта си.
Йоан Златоуст
Дяволът пости – нали никога не яде, пази девство – не се жени, бодърства – нима спи някога? Значи ти се трудиш, а той стои празен? Не става така! Или мислиш, че ако се надбягваш с него, ще го изпревариш? Та той за един миг ще се озове на другия край на земята. Само по един начин ще го победиш – ако мислиш така: "Аз съм прах и пепел, аз съм грешник, за нищо не съм годен и съм недостоен даже да живея на земята, аз съм едно нищо, кръгла нула!” От едно единствено нещо се бои дяволът – от смирението. От нищо друго. Ти може да си такъв ревностен подвижник, какъвто светът още не е виждал, но ако не можеш да помолиш за прошка, то ти си поруган от него; ти си метла на дявола.
Клеопа