Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Принц" - страница 3
Нужно е военният човек да има колкото характер, толкова и дух; тези, които притежават в повече дух и по-малко характер, са най-непригодни; нещо като кораб, чиито мачти не съответстват на баласта му; за предпочитане е много характер и малко дух. Мъжете, които притежават съвсем малко дух и достатъчно характер, често успяват в тази професия; необходима е толкова основа, колкото и височина. Главнокомандващ с голям дух и също такъв характер е Цезар, Ханибал, принц Южен и Фридрих.
Наполеон Бонапарт
Намерих един ранен романтически превод на "Хамлет" от Аугуст Вилхелм Шлегел, където той представя датския принц не според оригинала като дебел (fat), а като "сгорещен" (erhitzt). Съзнателната грешка на Шлегел е подвела всички по-късни преводачи на "Хамлет" да го определят само като сгорещен.
Венцеслав Константинов
Преувеличаваме славата на едни, за да омаловажим славата на други. Понякога бихме хвалили по-малко принц дьо Конде и маршал дьо Тюрен, ако не искахме да порицаем и двамата.
Франсоа дьо Ларошфуко
...Един цар не трябва да пише, а само да подписва. Аз трябва да дам съвет на моя син да не пише никому писма. Ако е опасно да пишеш, за да кажеш нещо, дваж по-опасно е да пишеш, за да не кажеш нищо. Особено младите принцове трябва да се пазят да не пишат на жените. Тези жени имат тънката хитрост да пазят писъмцата и такива ми навлякоха хиляди неприятности.
Фердинанд Сакскобургготски
Вие сте хубави, но празни - каза им малкият принц. - За вас не може да се умре.
Антоан дьо Сент-Екзюпери
На един обяд в Ньошател с принц Хенрих абат дьо Ренал така се разприказвал, че не дал възможност на принца да си отвори устата. Наложило се последният да се престори, че уж нещо пада от тавана, и да се възползва от настъпилото мълчание, за да вземе думата.
Никола дьо Шамфор
Регентът бил обещал да направи нещо за младия Аруе, тоест да го издигне, като го назначи на висок пост. Поетът причакал принца, който излизал то съвета, придружен от четирима държавни секретари. Регентът го видял и му рекъл: "Аруе, не съм те забравил. Определил съм за теб отдела на глупаците." - "Монсеньор - отвърнал младият Аруе, - ще имам много съперници. Тези четиримата например." Принцът щял да падне от смях.
Никола дьо Шамфор
Принц Дьо Шаролоа изненадал господин Дьо Брисак у любовницата си и му наредил: "Излезте!" Господин Дьо Брисак възразил: "Господине, дедите ви биха казали: да излезем!"
Никола дьо Шамфор
Според М... неудобството да си по-долу от принцовете богато се изплаща от удобството да си далеч от тях.
Никола дьо Шамфор
Предишна
1
2
3
(Текуща)
Следваща