Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Владетел"
Най-лошият владетел е този, който не може да управлява себе си.
Катон Стари
Тъгата е жесток владетел.
Михаил Лермонтов
Никой арабски владетел няма да разглежда мирния процес сериозно, стига да е в състояние да си играе с идеята да постигне повече чрез насилието.
Ицхак Рабин
Властта и образованието са съвършено различни неща. Владетелят го почитат в неговата страна, а ученият навсякъде.
Чанакя
Вашето истинско аз - Аз съм Аз - е господарят на тази земя, владетелят на тази империя. Вие по право имате власт и господство над него, над всички негови обитатели и всички, които се намират в неговото царство.
Робърт Колиър
За ума на властимащия първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си; ако тези хора са предани и способни, то може винаги да сме уверени в неговата мъдрост, защото той е съумял да разпознае техните способности и да задържи тяхната преданост. Ако те не са такива, то и за владетеля ще се мисли същото, защото първия гаф той вече е извършил, избирайки си лоши помощници.
Николо Макиавели
В страната на лилипутите е разрешено да гледаш владетеля само през лупа.
Станислав Йежи Лец
Някои войни се дължат на похотта на владетелите за власт и слава или на отмъщението за заличаване на унижението на някогашно поражение.
Джон Бойд Ор
Не може да има две слънца на небето и двама владетели на Земята.
Александър Македонски
Мисля, че някои владетели биха отрязали ръцете на поданиците си, ако не им бяха потребни за ръкопляскане.
Станислав Йежи Лец
Мъдрият владетел никога не трябва да държи на думата си, когато това би било против неговите интереси.
Николо Макиавели
Нито войниците, нито парите могат да защитят владетеля, а само приятелите, спечелени с добри дела, качества и почтеност.
Салустий
Владетелят може да бъде сравнен с лодка, а народът – с вода. Водата може да носи лодката, но може и да я преобърне...
Сун Дзъ
В Халикарнас, къщата на този най-могъщ цар Мавзол, макар и украсена навсякъде с проконезийски мрамор, има стени, изградени от тухли, които и до днес са с изключителна здравина и са покрити с мазилка, толкова силно полирана, че изглеждат блестящи като стъкло. Този крал не е използвал тухла от бедност; защото той беше пълен с приходи, като владетел на цяла Кария.
Витрувий
Шехерезада е преглеждала книгите, летописите и легендите на предшестващите царе, както и историите, примерите и случаите на отминали хора и неща; наистина се казваше, че тя е събрала хиляди книги с истории, свързани с антични раси и заминали владетели. Беше преглеждала произведенията на поетите и ги знаеше наизуст; тя беше изучавала философия и науки, изкуства и постижения; и тя беше приятна и учтива, мъдра и остроумна, добре начетена и добре възпитана.
Ричард Франсис Бъртън
Клеопатра имаше едно голямо предимство. Живяла е по времето, когато женските владетели не са били аномалии. И когато жените се радваха на права, те нямаше да се радват още 2000 години. Бихте могли да ги наречете ранни феминистки, ако мога да използвам мръсна дума.
Стейси Шиф
Не заплашвайте върховните гигантски владетели. Правим каквото си искаме.
Брандън Мъл
Парите идват в Швейцария чрез три незаконни източника: укриване на данъци в други развити страни, кръвни пари на диктатори и други владетели в Третия свят и организирана престъпност.
Жан Зиглер
Когато Владетелят се подчинява на закона, то никой не ще дръзне да му се противи.
Петър I
Мъжът е владетел самодържац, който обаче плаща и немалък данък.
Жан Ростан
Животът на велик човек не е весел танц, а битка и поход, борба с владетелите и цели царства.
Томас Карлайл
По-добре е да бъдеш пчела, да построиш къщата си в невинност, отколкото да споделиш властта с владетелите на света и да воюваш с тях като вълци, а не да командваш народи и да се вкопчваш в нечисти неща.
Фридрих Хьолдерлин
Предишна
1
(Текуща)
2
3
Следваща