Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Отечество" - страница 2
Отечеството е тайнствен, но жив организъм, очертанията на който ти не можеш отчетливо да определиш, но което докосване непрекъснато чувстваш, защото ти си свързан с този организъм с пъпна връв.
Михаил Евграфович Салтиков-Шчедрин
Природата ни се появи като родина, а родината се превърна в отечество.
Михаил Пришвин
Отечеството е в опасност.
Пиер Верньо
Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини.
Георги Раковски
Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото Българско отечество.
Гоце Делчев
Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно.
Евлоги Георгиев
Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, що е останало в моята осиротяла душа добро и свято - всичко е твое!
Любен Каравелов
Не извършвай ни една постъпка, ако не е от полза за славата на Отечеството.
Петър I
Воини! Дойде вашият час, в който ще се реши съдбата на Отечеството. Не бива да си мислите, че се сражавате за Петър, а за държавата, поверена на Петър, за своя род, за Отечеството!
Петър I
Днес е настанал вече за мене часът, да вървя за там, гдето е всичката обща надежда, гдето са съсредоточени всичките ни мисли и желания, гдето ни очаква цял народ с открити гърди, за да жертвува себе си за най-скъпото нещо на този свят – за нашето скъпоценно и много патимо Отечество.
Стефан Караджа
Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе...
Христо Ботев
Неотдава патриотизма се е състояв във възхваляване на всичко добро, което е, в отечеството, сега това е недостатъчно, за да бъдеш патриот. Сега към възхваляването на всичко добра се прибавя неумолимото порицание и преследване на всичко лошо, което все още имаме в нас.
Николай Добролюбов
Живота на всеки принадлежи на отечеството, и не смелостта, а само истинската храброст му носи полза.
Павел Нахимов
Сладко и подходящо е да умреш за отечеството.
Уилфред Оуен
Разбира се, ние не сме свободни да избираме нашето отечество, но можем да изберем нашите собствени герои...
Булат Окуджава
...най-важното социално задължение на всеки гражданин е да даде на Отечеството истински човек.
Василий Сухомлински
Лесно е да отдадете живота си за Отечеството, защото смъртта е болка, която продължава за миг. Много по-трудно и по-скъпо е да отдадете честта си за Сърбия, защото срамът причинява болка дори в гроба.
Вук Драшкович
Аз обичам своето отечество, но не и своите съотечественици.
Джордж Байрон
Службата към отечеството направи всички угризения в душата му безмълвни.
Клод Роа
Има нещо ужасно в свещеното чувство на любов към отечеството: то е толкова изключително, че те кара да жертваш всичко, без състрадание, без страх, пренебрегвайки мнението на хората, в името на общественото благо.
Луи Антоан Леон дьо Сен Жюст
За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.
Васил Левски
Победата я печели военното изкуство и храбростта на пълководците, и неустрашимостта на войниците. Тяхната гръд е защитата и крепостта на Отечеството.
Петър I
Предишна
1
2
(Текуща)
3
Следваща