Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Отечество"
Музиката няма отечество; отечеството й е вселената.
Фредерик Шопен
Може да не обичаш родния си брат, ако е лош човек, но не може да не обичаш отечеството си, каквото и да е то: само важното е тази любов да не застинало доволство от това, каквото е, а желание за усъвършенстване.
Висарион Белински
Любовта към отечеството е действие на ясния разсъдък, а не на сляпа страст.
Николай Карамзин
Мнозина са сконни да бъркат понятията 'Отечество' и 'Ваше превъзходителство'
Михаил Евграфович Салтиков-Шчедрин
Емиграция - това е начин да заявиш на своето отечество, че не го считаш за родна майка.
Пиер Декурсел
Държавата винаги има отечество, когато се подготвя да убива хора.
Фридрих Дюренмат
Разбира се, аз презирам отечеството си от главата до петите, но ми е неприятно, ако чужденец споделя с мен същото чувство.
Александър Пушкин
Капиталът не признава отечество, и при това той е толкова по-малко патриотичен, колкото повече заявява за своя патриотизъм.
Карл Либкнехт
Миналото е отечеството на човешката душа. Понякога ни овладява тъка по чувствата, които някога сме изпитвали. Дори мъка по някогашната скръб.
Хайнрих Хайне
Любовта към отечеството е съвместима с любовта към целия свят. Народът, придобил светлината на знанието, не нанася вреда на своите съседи. Напротив, колкото държавите са по-просветени, толкова повече те си обменят една с друга идеи и толкова повече се увеличава силата и действеността на световния ум.
Клод Адриан Хелвеций
Всеки гражданин трябва да може да умре за отечеството, но никой не е длъжен да лъже заради него.
Шарл Монтескьо
Териториалната държава е толкова древна форма на обществото - тук, в Европа, тя датира от хиляди години - че сега е защитена от святостта на епохата и славата на традицията. Силното религиозно чувство се смесва с уважението и предаността към отечеството.
Кристиан Лоус Ланге
Аз загивам за моето отечество. Съвестта ми е чиста. Аз само изпълнявах задълженията си към своята страна, когато се опитвах да се противопоставя на престъпното безразсъдство на Хитлер.
Вилхелм Канарис
Ако жена ти е изменила, то радвай се, че е изменила на тебе, а не на отечеството.
Антон Чехов
Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв.
Васил Левски
...Предпочитайки смъртта за отечество, заради приятелите, за да се избегне порока, хората придобиват височайша добродетел и носят полза на другите.
Пиетро Помпонаци
Храбростта за защита на отечеството е добродетел, но храбростта при разбойника е злодейство.
Александър Бестужев
Дните на най-големите ми радости съвпаднаха с радостите на Отечеството. Тревогите на Родината, нейните загуби и огорчения винаги са ме вълнували много повече от моите лични.
Георгий Жуков
Тази година ще отпразнуваме 200-годишнината от деня на битката при Бородино и как да не си спомним Лермонтов и неговите герои-чудо? Помним тези думи от детството, от училище, помним тези войници, които преди битката за Москва се кълняха във вярност на отечеството и мечтаеха да умрат за него. Помниш ли какво казаха? И ние ще помним Есенин, всички ще помним нашето величие. Така че нека запомним тези думи:"Да умрем близо до Москва,Как загинаха нашите братя!И обещахме да умремИ клетвата за вярност беше спазена".
Владимир Путин
Русия изпълни своя съюзнически дълг. Победата обаче беше открадната от страната. Откраднати от онези, които призоваха за поражението на отечеството, армията си, сееха раздори в Русия, стремяха се към власт, предавайки националните интереси.
Владимир Путин
Болшевиките по време на Първата световна война искаха поражение за своето отечество и когато героичните руски войници и офицери проляха кръв по фронтовете на Първата световна война, някой разтърси Русия отвътре и стигна дотам, че Русия като държава рухна и обяви себе си губещ. Глупости, глупости, ама стана, това е пълно предателство на националните интереси! Такива имаме и днес.
Владимир Путин
Пред мъдрия човек стои отворен целия свят. Защото отечеството на великата душа е цялата вселена.
Демокрит
Предишна
1
(Текуща)
2
3
Следваща