Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Студ" - страница 3
През периодите на най-ожесточените сражения... лично на мене ми се удаваше да спя не повече от два часа на денонощие, и то с прекъсвания. За да поддържам физическите си сили и работоспособност, ми се налагаше да прибягвам до кратки, но чести физически упражнения на студа и силно кафе, а понякога и до двайсет минутно бягане със ски. Когато кризата в сраженията за Москва отмина, аз така дълбоко заспах, че дълго време не можеха да ме събудят. Тогава два пъти ми е звънял Сталин. Отвръщали му: "Жуков спи и не можем да го разбудим". Върховният казал: "Не го будете, докато сам не се наспи". През това време, докато съм спал, Западният фронт на нашите войски се придвижил напред на не по-малко от 10-15 километра. Събуждането се оказа приятно...
Георгий Жуков
Работата на север беше по-страшна от всякаква болест – здравите безстрашно постъпваха в туберкулозните отделения, лъжейки лекарите. От тези, които очевидно бяха туберкулозни, от умиращите пациенти те взимаха плювката, храчката, нежно я увиваха в парцалче, криеха я като талисман и когато се събираха резултатите за лабораторията, "с благословени пръчици” си напъхваха чуждата плюнка в устата и я изхрачваха в поднесения от лаборанта съд. Лаборантът беше опитен и верен, а това беше по-важно от медицинското образование според тогавашните понятия на началството, така че лаборантът караше болния да храчи в негово присъствие. Никаква разяснителна работа не действаше – животът в лагера и работата на студа бяха по-страшни от смъртта. Здравите бързо ставаха болни и вече на законно основание използваха прословутия леглоден.
Варлам Шаламов
В този свят царуват нищета и болка, а скуката дебне от всяко ъгълче онези, които са пощадени от тази участ. Навред господства порочността, а последната дума има глупостта. Съдбата е жестока, а хората – жалки. В така устроения свят човекът със собствена тежест е като светла, топла и весела стая на Коледа сред преспите и студа на декемврийската нощ.
Артур Шопенхауер
За всички, които още не са се оженили. Хората се женят и след 30 годишна възраст. Доверете се на Бог във всичко. Най-важното е да не възприемате сегашното си състояние като нещастие или провал в живота. Може би Господ ви предпазва от скръб и горчиви преживявания, които има толкова много в наше време сред хората, живеещи със семейства. Колко са разводите! Колко много семейства има, в които съпругът и съпругата живеят под един покрив като напълно непознати... Вместо топлина и радост - студ и копнеж. Приемете съвет, който ще ви помогне. Не се измъчвайте с мисли за самота. Господ знае по-добре от нас това, от което се нуждаем. Бог ви е дал най-ценния дар - вярата, без която никой човек не може да има истинско щастие.
Атанасий Гумеров
Свикнах на студ и дъжд, но не мога да свикна с лошото време в сърцата на хората.
Ксения Петербургска
Това не бе какъв да е студ: това бе научна фантастика.
Нийл Геймън
Предложих на колегата Мъри да не играем мач в този студ и сняг, а да вадим червеното вино и да се почва. Аз черпя.
Димитър Пенев
Със студа (на антарктическите експедици – бел.цит.) няма проблем. Имаме хубава екипировка. По-опасна е депресията, но се стремим членовете от екипа да имат психологическа съвместимост.
Христо Пимпирев
Аз съм оня идиот, който, като вижда, че някому е студено, дори да умирам от студ, ще си сваля палтото и ще му го дам. И на мен ще ми стане топло. Та ей от тия идиоти съм, но както казват руснаците – "Идиотам надо верить!".
Симеон Спиридонов
Ще си е автентичен кучи студ утре.
Емил Чолаков
Силни ветрове и качествени студове ще ни обливат и нас тези дни.
Емил Чолаков
Какво видях и разбрах в лагера: необичайната крехкост на човешката култура и цивилизация. Човек се превръща в звяр за три седмици – при тежка работа, студ, глад, побои.
Варлам Шаламов
Беше виждал много мъже да плачат по най-различни поводи. Имаше хитри, които се преструваха, имаше нервноболни, имаше загубили всякаква надежда, имаше и озлобени. Имаше плачещи от студ. Плачещи от глад Андреев не беше виждал.
Варлам Шаламов
Предишна
1
2
3
(Текуща)
Следваща