Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Шахмат"
Предполагам, че истинската красота, която притежава шахматът, е повече от достатъчна за удовлетворяването на всички изисквания, които човек може да си помисли.
Александър Алехин
Комбинацията е душата на шахмата.
Александър Алехин
Шахмата не е само знание и логика.
Александър Алехин
Шахмата, както любовта и музиката, притежават способността да правят човек щастлив.
Зигберт Тараш
В шахмата може да има само една грешка: надценяване на противника. Всичко останало е или лош късмет или слабост.
Савелий Тартаковер
Най-голямото изкуство в шахмата се състои в това, да не показваш на съперника, какво може да направи.
Гари Каспаров
Когато водиш разговор или спор, води го така, сякаш играеш шахмат.
Балтазар Грасиан
Шахматът е гимнастика за мозъка.
Блез Паскал
Аз не играя в шахмата - в шахмата се боря.
Александър Алехин
Главното в шахмата е не това, колко хода напред мислиш, а това, как анализираш текущата ситуация.
Гари Каспаров
В периоди на политическо угнетение едни търсят в шахмата забрава от ежедневния произвол и насилие, а други черпят от него сили за нова борба и закаляват волята си.
Александър Алехин
За мене шахматът не е игра, а изкуство.
Александър Алехин
Майсторът по шахмат, за разлика от майсторите в другите изкуства, за съжаление твърде често е лишен от удоволствието да завърши своето произведение с набелязаните от него заключителни щрихи, понеже осъществяването на творческите му планове зависи от това доколко логично е съпротивлението на противника.
Александър Алехин
На шахматът, както и в любовта е нужен партньор.
Стефан Цвайг
В шахмата няма нищо по-трудно, от това да избереш от две примерно равни по сила продължения, които често и биват единствено верните.
Зигберт Тараш
Много, твърде много в шахмата зависи не само от умението да играеш, но и от характера.
Тигран Петросян
Шахматът е по формата си игра, по съдържанието си - изкуство, а по трудноста на овладяване на играта - наука.
Тигран Петросян
Аз съм дълбоко убеден, че в шахматът, както и в останалите игри, няма нищо случайно.
Тигран Петросян
В това се и състои шахматът. Днес ти даваш на съперника урок, а утре той на теб.
Боби Фишер
Шахматът прилича на живота.
Борис Спаски
Да, аз считам шахмата за изкуство и поемам върху себе си всички задължения, които то налага на своите привърженици.
Александър Алехин
Какво има значение [в шахмата] ли? Фантазията на първо място. И още дарбата за абстрактно мислене.
Александър Алехин
Предишна
1
(Текуща)
2
3
Следваща