Цитати на тема "Пост" - страница 2
Повечето хора мислят, че на Бог е угодно човек да не яде пиле в пост, а вместо пиле да яде риба, и още по-добре - октоподи. И ето, ако ядете октопод, вие сте угодни на Бога, а ако ядете пиле, пълнено с пеницилин, вие не сте угодни на Бог. Като че ли спасението на душата зависи от пилето - дали ще го изядеш или не. Затова много хора страдат и си мислят: "Как ще издържа? Стара съм, на 96 години съм, как ще издържа без пиле? Грехота е да ям пиле, като постя!"
А за Бог въобще не е важно дали ще ядете пиле или октопод. Бог иска да се въздържате от съвсем различни неща: от гняв, от осъждане, от завист, от злословие, от сквернословие, от нецензурни думи и от много други грехове. Ето какво трябва...
Дмитрий Смирнов
Бъди по-добър, отколкото е прието, тъй като всеки има своята война, боеве и загуби. Живей просто, люби щедро, вниквай в нуждите на другите внимателно, говори кротко... А останалото остави на Господ. Именно любовта, нито вярата, нито догматиката, нито мистиката, нито аскетизма, нито поста, нито дългите молитви съставляват истинския облик на християнина. Всичко губи сила, ако го няма основното - Любовта към човека.
Лука Войно-Ясенецки
Дяволът пости – нали никога не яде, пази девство – не се жени, бодърства – нима спи някога? Значи ти се трудиш, а той стои празен? Не става така! Или мислиш, че ако се надбягваш с него, ще го изпревариш? Та той за един миг ще се озове на другия край на земята. Само по един начин ще го победиш – ако мислиш така: "Аз съм прах и пепел, аз съм грешник, за нищо не съм годен и съм недостоен даже да живея на земята, аз съм едно нищо, кръгла нула!” От едно единствено нещо се бои дяволът – от смирението. От нищо друго. Ти може да си такъв ревностен подвижник, какъвто светът още не е виждал, но ако не можеш да помолиш за прошка, то ти си поруган от него; ти си метла на дявола.
Клеопа
Ти постиш? Нахрани гладните, напои жадните, посети болните, не забравяй заключените в затвора, жали измъчените, утеши скърбящите и плачещите; бъди милосърден, кротък, добър, тих, дълготърпелив, състрадателен, незлопаметен, благочестив, за да приеме Бог твоя пост, и да ти дарува в изобилие плод на покаяние.
Йоан Златоуст
Сърцето трябва да се подготви за съединяване с Господа в светото Причастие. Постът е необходим за смиряване на тялото, защото когато тялото се смири, ще се смири и душата. Църквата е установила как трябва да се пости. Сърцето трябва да се подготви. Можем да не ядем нищо, а сърцето ни да е пълно със злоба и омраза. Как ще се подготвим за свето Причастие, когато не понасяме отделни хора? Ще приемем свето Причастие, но не за спасение, защото сме задържали в себе си някои адски свойства, които са зли.
Всички свети Отци преминали през добър, мирен, тих живот са казвали, че съвършенството на християнския живот е съвършеното смирение. Търпението е най необходимото нещо в живота. Всичко търпи и всичко се прощава. Ако ние храним добри мисли и желания, те ще ни дадат радост и мир в този живот и особено във вечността; тогава ще видим, че няма смърт, че тя е победена. Господ е победил смъртта и ни е дарувал вечния живот!
Тадей