Цитати на тема "Бреме" - страница 2
Знам, че като говоря истината, излагам живота си на риск. Може вече да съм осъден, но все пак съм изпълнен с дълбок вътрешен мир. Само някой, който е трябвало да носи двойна идентичност, прекарвайки години в страх и срам, докато крие това, което знае, че е неговото автентично аз, може да знае дълбочината на такова страдание. Повярвай ми, че това е не само бреме, но и острие, което те пробожда дори в сънищата ти.
Маркос Агинис
Мълчанието се предлага в две разновидности: едно, което подхранва и утешава; друг, който възпира, задушава и изолира. Единичната килия е най-лошият вид затвор, който можем да наложим на другите хора и ако сте принудени да мълчите за някаква тъмна тайна, живеете в изолация. Без комуникационния мост, който ви свързва с други човешки същества, не можете да споделяте бремето си, не можете да получите утеха, не можете да потвърдите, че все още принадлежите. Мълчанието е бездната, която те дели от надеждата.
Марта Бек
Хората смятат живота ни за суров и, разбира се, в много отношения е такъв. Но да отидем в непознатия свят и да се сблъскаме с него без нито една рупия в джобовете си означава, че различията между богати и бедни, образовани и неграмотни изчезват и се появява едно общо човечество. Като скитници, ние, монасите и монахините, сме освободени от сенки от миналото. Този скитащ живот, без материални притежания, отключва душите ни. Има прекрасно усещане за лекота, изживяване на всеки ден както идва, без чувство за собственост, без тежест, без бреме. Пътуването и дестинацията станаха едно, мисълта и действието станаха едно, докато сякаш се движим като река в пълно откъсване.
Уилям Далримпъл