Цитати на тема "Етика" - страница 3
Бракът и родителството са двете най-силни клетви, които някой някога ще даде. Когато видите, че тези ангажименти се отхвърлят небрежно, можете да сте сигурни, че етиката на това поколение е била изоставена. ... Това, от което нашето общество се нуждае, е добра доза библейска етика от Божия народ – вид етика, която изисква от нас да спазваме думата си, независимо от цената. Ситуационната етика така е оформила нашето общество, че дори Божиите хора са загубили концепцията за абсолюти, когато става въпрос за спазване на думата си.
Лари Бъркет
Никога не съм се впечатлявал от формалните школи в етиката. Бях ги изпробвал – обществените библиотеки са готов източник за отмора за един актьор, който страда от безпаричие – само че ги бях намерил така бедни на витамини, както целувката на мащеха. Ако дадеш на един философ време и много хартия, той може да ти докаже каквото и да било.
Същото презрение изпитвах и към моралните наставления, които поднасяха на повечето деца. По-голямата част от тях са празни брътвежи, а онова, което всъщност изглежда означават, е посветено на неприкосновеното твърдение, че "добро" е това дете, което не нарушава дрямката на майка си, а "добър" е този човек, който се сдобива с мускулеста банкова сметка, без да бъде хванат. Не, благодаря!
Робърт Хайнлайн