Цитати на тема "Свещеник" - страница 3
Тежестта на света лежи върху раменете на мъжете. Ако раменете на мъжете откажат да понесат тази тежест, светът ще се подхлъзне и го очаква падение. Мъжете трябва да се възпитават да са силни, последователни, отговорни. В противен случай, в областта на техните интереси ще останат само бира, футбол, смачкан диван и вицове за това, което е под колана. Най-много от тази катастрофа ще почувстват върху себе си жените. Те няма да има в кого да се вслушват, на кого да разчитат и ще са като загубени. И те ще бъдат дръзки в своето общуване сред хората, ще изображават наслаждение, заради своята "свобода" и "независимост". Но най-добрите им приятелки, както и свещеникът на изповедта ще знаят, че тези жени са дълбоко и неизцелимо нещастни. Жена без мъж - това е ребро без човек.
Андрей Ткачов
Защо децата напускат църквата
Кризата на вярата е особено видна при нашите деца. На 8-9 години някои от тях ходят на църква, пеят в клироса, изумяват и докосват всички наоколо, а на 14-16 години много, ако не и повечето, спират да ходят на църква. Това е така, защото децата не са били запознати с Бог. Запознали са ги с ритуалите, с реда в храма, живота на светците, свещените истории, предложени за децата. Но Бог не им е бил представен. Срещата не се е случила. И се оказва, че и родителите, и неделното училище, и, за съжаление, свещениците са построили къщата на детската вяра "на пясъка" (Матей 7:26), а не на камъка - Христос.
Тихон Шевкунов
Не вярвам в нашата църква. Службите се водят на неразбираемия за нас черковнославянски език, самите свещеници са несвещени хора. Тук е моята църква, имам икони, запалвам си свещички, мисля си, говоря си с Бога. Сам искам да вляза в посредничество с Бога, с моята си приказка. Вярвам, че Той, Бог, ми помага. Защото и аз съм част от Вселената, и аз съм син на Бога, както всички останали.
Рангел Вълчанов