Цитати на тема "Демон"
Обикновено ние даваме сила на нашите демони, като вярваме, че те са истински и силни сами по себе си и имат силата да ни унищожат. Докато се борим срещу тях, те стават по-силни. Но когато ги признаем, като открием от какво наистина се нуждаят, и ги подхранваме, нашите демони освобождават хватката си и откриваме, че те всъщност нямат власт над нас. Подхранвайки сенчестите елементи на нашето същество с безкрайна щедрост, можем да достигнем до състоянието на светещо осъзнаване и да подкопаем егото. Като храним демоните, ние разрешаваме конфликти и двойственост, намирайки своя път към единството.
Цултрим Алионе
Поразителното е, че аз по природа толкова ленив, когато трябва да пиша писма, буквално не мога да се спра, когато пиша на тебе. Не искам и не мога да скрия, че изпитвам слабост към тебе. Сърцето ми се преизпълва с радост, когато си мисля за тебе и твоето бъдеще. И все пак понякога не съм в състояние да прогоня печалните зловещи, предизвикващи страх съмнения, когато като мълния в ума ми проблесне една мисъл: съответства ли твоето сърце на твоя ум, на твоите дарования? ... А тъй като в това сърце явно властва демон, изпращан не на всички хора, то какъв е произходът му: небесен или като на демона на Фауст? Ще се окажеш ли ти – и тази тревога силно терзае моето сърце – подходящ за истинско човешко семейно щастие? А от известно време ... дали си в състояние да донесеш щастие на своите близки?
Хайнрих Маркс
Може би е добре и полезно, че ти още в началото на своя жизнен път си принуден да действаш внимателно, да проявяваш предпазливост и зрелост на ума, въпреки всички демони. Благодарен съм на небето за това, понеже искам винаги да обичам у тебе човека; и ти знаеш: въпреки че съм практичен човек, аз все пак не съм чак толкова прозаичен, за да изгубя способността си за възприемане на възвишеното и доброто. Въпреки това, аз не искам да се откъсвам напълно от земята, с която ме свързват корените, и да се пренеса във въздушните сфери, където не усещам твърда почва.
Хайнрих Маркс