Цитати на тема "Боа" - страница 4
Дяволът пости – нали никога не яде, пази девство – не се жени, бодърства – нима спи някога? Значи ти се трудиш, а той стои празен? Не става така! Или мислиш, че ако се надбягваш с него, ще го изпревариш? Та той за един миг ще се озове на другия край на земята. Само по един начин ще го победиш – ако мислиш така: "Аз съм прах и пепел, аз съм грешник, за нищо не съм годен и съм недостоен даже да живея на земята, аз съм едно нищо, кръгла нула!” От едно единствено нещо се бои дяволът – от смирението. От нищо друго. Ти може да си такъв ревностен подвижник, какъвто светът още не е виждал, но ако не можеш да помолиш за прошка, то ти си поруган от него; ти си метла на дявола.
Клеопа
ЗА ДА БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ
За да бъдете щастливи, придържайте се към следните правила:
- мислете за Бога поне толкова, колкото мислите за хората;
- бойте се от Бога поне толкова, колкото се боите от хората;
- почитайте Бога поне толкова, колкото уважавате хората;
- молете се Богу поне толкова, колкото просите от хората;
- надявайте се на Бога поне толкова, колкото се надявате на хората;
- търсете помощ от Бога поне толкова, колкото търсите от хората;
- изпълнявайте Божия закон поне толкова, колкото изпълнявате човешкия;
- благодарете на Бога поне толкова, колкото благодарите на хората;
- славете Бога поне толкова, колкото прославяте хората!
Николай Велимирович
...Всеки страх овързва с ужас душата и я смущава; той прави човека бездеен и безпомощен. А страхът от суеверия е най-безпомощният и най-парализиращият от всички страхове. Човек, боящ се от боговете, се бои от всичко: от земята, от морето, от въздуха, небето, тъмнината, светлината, шума, тишината, съня. Сънят дава отдих и успокоение за всички, освен за суеверния. Нещастната му душа бива тревожена от страховити видения и невероятни призраци, така че мъчителните му съновидения прогонват и самия сън. Но и събуждайки се, суеверният не счита своите видения за лъжовни, така че страхът не го оставя нито в съня му и нито наяве.
Плутарх