Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Историк" - страница 3
Не виждам защо една книга не трябва да бъде интелектуално здрава, забавна и забавна за четене. Историците, които пишат академична история, която е нечетлива, всъщност си губят времето.
Норман Дейвис
Традиционно историците мислеха от гледна точка на нашествията: келтите превзеха островите, след това римляните, след това англосаксонците. Сега изглежда много по-вероятно местното население да не се промени толкова, колкото се смяташе. Хората остават на мястото си, но са рекултуризирани от някаква нова доминираща култура.
Норман Дейвис
Идеята, че историците пишат окончателната версия на нещо, което ще продължи завинаги, е по-малко актуална, отколкото преди.
Норман Дейвис
Всеки историк, който си заслужава, трябва да е наясно с войни, конфликти, катастрофи. Те се случват. Това е част от панорамата.
Норман Дейвис
Лошият историк е дори по-опасен от мъртвото документално дърво.
Норман Дейвис
Историческата професия никъде не е известна със своята толерантност, но не са много страни, в които историците могат да очакват да платят за мненията си с каторга или разстрел.
Норман Дейвис
При Ленин, едва по-малко, отколкото при Сталин, историците таяха критични мнения на свой риск. Писането, да не говорим за публикуването на политически дневници, беше практически невъзможно.
Норман Дейвис
Петдесет години изглежда са достатъчно време, за да се подготви окончателна история на Втората световна война. В ерата на мигновено събиране на данни може да се помисли, че историците биха могли да стигнат до консенсус за тълкуването на основните събития от войната. В действителност такъв консенсус не съществува.
Норман Дейвис
Правителството на Закона и Справедливостта не иска куп чужди историци да решават какво се случва в "техния" музей.
Норман Дейвис
Добрият историк държи миналото в главата, а бъдещето в сърцето си.
Робърт Джаксън Бенет
Историците посочват, че ако Просвещението ни е дало равенство, то е създало и расизма.
Рутгер Брегман
Аз не съм авиационен историк, не съм почитател на ВВС и определено не съм уфолог. Не съм човек, който изучава НЛО.
Ани Джейкъбсън
Наричан съм устен историк, което е нещо като шега. Устната история е била тук много преди писалката, много преди Гутенберг и печатницата. Разликата е, че имам магнетофон в ръка.
Стъдс Търкъл
Имам ужасно чувство, че бъдещите историци могат да напишат за изборите през май 2014: "Това беше събуждането, от което Европа не успя да се събуди."
Тимоти Гартън Аш
Ако искате да избегнете критика, тогава не бива да сте историк, защото историците се опитват да разберат и обяснят. Ако се опитвате да угодите на хората, тогава трябва да отидете в модния бизнес или в бизнеса с бонбони.
Тимъти Снайдър
Всъщност разпределението на богатството е твърде важен въпрос, за да бъде оставен на икономисти, социолози, историци и философи.
Тома Пикети
Чувствам се леко неспокоен от начина, по който се консултират историците, сякаш историята ще се повтори. Никога не го прави.
Антъни Бийвър
Щателното изследване е ключът към изкуството на историка.
Антъни Райън
Историята трябва да говори сама за себе си. Историкът е доволен, ако е успял да хвърли повече светлина.
Уилям Шайрър
Историкът оценява, че инвестициите на заможните класи в Банката на Англия са ги оженили за съдбата на нацията като цяло и за поддържането на нейната стабилност.
Уолтър Ръсел Мийд
Никога не забравяйте, чираци, че ние, Историците, сме най-важната гилдия на града. Ние не печелим толкова пари от Търговците, но създаваме знания, които са много по-скъпи.
Филип Рийв
Когато историците се обръщат назад към нашия век, те могат да си го спомнят най-вече не за космически пътувания или за освобождаване на ядрена енергия, а като времето, когато народите по света за първи път се вземат един друг на сериозно.
Хюстън Смит
Предишна
1
2
3
(Текуща)
4
Следваща