Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Историк"
Историята се повтаря. Историците се повтарят един друг.
Филип Гедала
Историкът е пророк, обърнат към миналото.
Фридрих фон Шлегел
Никой сериозен историк на нациите и национализма не може да бъде отдаден политически националист... Национализмът изисква твърде много вяра в това, което очевидно не е така.
Ерик Хобсбом
За светлото бъдеще се грижат политиците, за светлото минало - историците, за светлото настояще - журналистите.
Жарко Петан
В критикари обикновено се превръщат тези хора, които биха станали поети, историци, биографи, ако можеха, но изпробвайки своите таланти в тези или други области и пертърпявайки неуспех, са решили да се заемат с критика.
Антон Чехов
Историците и археолозите един ден ще открият, че рекламите на нашето време са най-богатите и верни отражения, които всяко общество някога е правило от целия си набор от дейности.
Маршал Маклуън
Фалшивите историци трябва да бъдат наказани, тъй както фалшификаторите на пари.
Мигел де Сервантес
Разликата между романист и историк е в това: че първият разказва лъжата нарочно и за забавление от това; историкът казва лъжи и си представя, че казва истината.
Халдоур Лакснес
Писането на история е толкова трудно, че повечето историци са принудени да правят отстъпки на техниката на легенда.
Ерих Ауербах
В момента не мислим за земята като цяло, а сме разделени на части от света. Само за философи и историци това все още не е известно.
Освалд Шпенглер
Историческите фрази се създават специално за това, че да помогнат на учениците да запаметят дати и хронологични таблици. Най-звучните афоризми са тези, които се явяват плод на фантазията на историци.
Пиер Данинос
Историците фалшифицират миналото, идеолозите - бъдещето.
Жарко Петан
Трябва да се търси смисъл и в безсмислицата - това е неприятното задължение на историка; защото в едно умно дело смисъл може да намери всеки философ.
Василий Ключевски
Един историк се бори през цялото време, за да запомни колкото е възможно повече.
Нийл Фъргюсън
Аз не съм историк и не искам да пиша за това как възприемам социалната промяна през века като историк, а като някой, който е минал през нея и чийто живот също е продиктуван от нея, както и целият ни живот.
Пенелъпи Лайвли
Критици - това обичайно са хора, които биха били поети, историци, биографи и т.н. - ако можеха.
Самюъл Тейлър Колридж
Аз не съм политик. Аз съм историк, който е научил през целия си живот на изучаване, че нищо в света не може да бъде по-добро от универсалното образование.
Стивън Амброуз
Икономистите са склонни да мислят, че са много, много по-умни от историците, отколкото всички. И това е малко прекалено много, защото в края на деня не знаем много в икономиката.
Тома Пикети
Историците все още често смятат, че краят на войната не означава нищо повече за Германия освен загубени територии, загубено участие в колонизация и загубени активи за държавата и отделните хора. Те често пренебрегват най-сериозната загуба, която Германия претърпя.
Густав Щреземан
Историята не е наистина това, което се е случило. Историята е само това, което ни разказват историците.
Джулиан Барнс
Нациите без минало са противоречия в термините. Това, което прави една нация, е миналото, това, което оправдава една нация срещу другите, е миналото, а историците са хората, които я произвеждат.
Ерик Хобсбом
Историците са за национализма това, което производителите на мак в Пакистан са зависими от хероин: ние доставяме основната суровина за пазара.
Ерик Хобсбом
Предишна
1
(Текуща)
2
3
4
Следваща