Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Мотив" - страница 4
Всеки, който някога се е опитвал да измисли детективска мистерия, знае, че най-трудното нещо, което трябва да измисли, е мотивът.
Елиф Батуман
Отдавна не се опитвам да разгадая, какво движи останалите. Мотивите може да се окажат всякакви.
Ерланд Лу
Няма случайност. Има строга предопределеност и закономерност. Зад всяко случайно поведение търсете скрит мотив.
Ернест Цветков
Китайските художници не излизали след природата за да нарисуват природен мотив. Те усвоявали своето изкуство чрез медитативни методи от вътрешно съзерцание, в което се прояснявали зрителните облаци на борове, скали, облаци.
Ернст Гомбрих
Дори истинският човек е фалшификатор, защото под волята на истината крие истинския мотив - мрачната страст да осъди живота.
Жил Дельоз
Колекцията от грешки не прави истина: качеството не може да произтича от количеството – стойността не е тегло. Мотивите на мнозинството не могат да се приемат като основателни.
Ален дьо Беноа
Суетата е един от най-често срещаните мотиви за вземане на страна.
Карл Спителер
Всички писатели са суетни, егоистични, мързеливи и в дъното на мотивите им лежи загадка.
Джордж Оруел
Има някакъв ред във вселената. В движението на звездите и въртенето на земята и промяната на сезоните. Но човешкият живот е почти пълен хаос. Всеки заема своята позиция, отстоява своите права и чувства, обърквайки мотивите на другите и своите собствени.
Катрин Ан Портър
Мислех си, че той си играе с мене – на котка и мишка, – но сега ми се струва, че неговите мотиви и желания не бяха очевидни дори и за самия него. Все още не са дорасли до слова.
Маргарет Атууд
Харесва ни да мислим, че мотивите ни са добри, когато се каним да причиним вреда на някой друг.
Маргарет Атууд
Не мисля, че кандидатирането на когото и да било се решава по такива мотиви. И не мисля, че ДСБ биха правили такива "провокации". По-скоро някой се е ентусиазирал и не си е проверил докрай домашното.
Филип Димитров
Колкото по-фиксирани сме върху краткосрочното послушание, толкова повече то засенчва нашите най-смислени цели. Затова е толкова важно да си напомняме непрекъснато, че най-голямо значение има дългосрочната перспектива. И че не бива да гледаме само поведението на децата - проявите, които са видими и измерими - а преди всичко мотивите, причините и ценностите зад това поведение.
Алфи Кон
Единственото, което съм записал от разговора си с Елиас Канети в Цюрих, е отговорът на въпроса ми: "Като какъв писател се изживявате – български или австрийски?" Той ми отговори така: "Макар че съм роден в България и България е много дълбоко в мене и всички сюжети и мотиви, които имам в творчеството си, са български, моите герои са виенчани. И аз съм не австрийски, а виенски писател. И диалектът, на който пиша, е виенски."
Венцеслав Константинов
Днес си мисля за свободата на словото. Нямам повод за това. Не се сещам – въпреки своя вечен и нездрав навик да преравям цялото си налично психично съдържание, за да търся мотиви и поводи за всяко свое действие или мисъл. По-скоро днес имам повод да говоря за несвободата на словото, но аз ще говоря именно за свободата.
Калин Терзийски
Предишна
1
2
3
4
(Текуща)
Следваща