Цитати на тема "Миризма" - страница 4
Трябваше да избера момента преди пристигането на децата ми, защото оттогава загубих възможността да умра. Острата миризма на изпечените им от слънцето коси, миризмата на пот по гърбовете им, когато се събуждат от кошмар, прашната миризма на ръцете им, когато излизат от класната стая, означаваше, че трябва да живея, да бъда заслепен от сянката на миглите им, преместени от снежинка, превзети от сълза по бузата им. Децата ми ми дадоха изключителната сила да духам на рана, за да изчезна болката, да разбирам думите непроизнесени, да притежавам универсалната истина, да бъда фея. Фея, поразена от начина, по който миришат.
Ким Тхуи
Всяко незначително събитие, произволно изречена дума, миризмата на планинска трева, песента на нашите камериерки, смехът на хората, събрали се около аниматора на площада, вкусът на любимо ястие, гледката на обеци или рокля, всичко беше повод да си спомни за съпруга и господаря си. Всички причини да се говори за това. Каквото и да правеше, мислите й продължаваха да се въртят около него. С когото и да беше, тя беше с него.
Лиляна Хабинович Джурович
Христос никога не е направил забележка на нито един човек по повод неговото тяло. Той не казал на Закхей: "Защо си толкова нисък?” Не казал на Иуда: "Защо си толкова безобразен?” Не казал на прокажения: "Каква е тази лоша миризма от теб?” Христос винаги е общувал реално с хората, т.е. с техните души. Това е, когато Душа говори на душа, когато Душа лекува душа. Да се говори за физическите тела на хората за Христос е било неприлично, защото физическото тяло е само временна одежда на човека.
Затова, когато някой заговори с теб, не мисли нищо за неговото тяло, а погледни в душата му, оживей в неговата душа и ще можеш да го разбереш. Общувайки с човека си повтаряй: "Душа с душа говори, душа с душа общува.” Тогава ще почустваш присъствието на Бога между вас и ще бъдеш разбран, и ще можеш да разбереш другия човек.
Николай Велимирович
Аз бях много тежък пушач до преди пет години. Сега съм толерантен непушач, обичам миризмата на тютюн и в същото време съм за забрана на тютюнопушенето, защото ние имаме деца. Когато говорим за свобода, има нещо у нас, което не се разбира ясно, стои абстрактно. Например ако съседа под теб си усили музиката, тази музика влиза и в твоето частно пространство. Това не се вижда, тя е невидима, но някак влиза и в твоето частно пространство. Това по цял свят не е разрешено, да ти влизат в частното пространство... е охраняемо пространство. Ако дима на другия влиза в моето частно пространство, това също не е ок. Така че аз съм за това да има места, където не се пуши, и там наистина да не се пуши. И това да се спазва. И да има места, където се пуши...
Георги Господинов
Усетих страха й, преди да чуя писъците й.
Кошмрът й запулсира в мен, изтръгвайки ме от съня ми, свързан с плаж и някакъв готин тип, който разтриваше плажно масло по кожата ми. Образите – нейните, а не моите – се натрапиха в съзнанието ми: пламъци и кръв, миризма на дим, смачкани ламарини на кола. Картините ме обсебиха, задушиха, докато някаква все още рационално мислеща част от ума ми се опитваше да ми припомни, че това не е е моят сън.
Ришел Мийд