Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Празнота" - страница 5
Празнотата, оставена от смъртта на татко в мен, се превърна в нещо като кухина, в която трябваше да бъдат положени по-късните преживявания.
Лив Улман
Защо съм толкова привързан към миналото? Кажете: Вие мразите лицето на живота си, което е било хвърлено в празнотата, толкова много, че искате да погледнете това лице, което ви прави нещастни години наред, да го хванете с ръцете си и да го разберете.
Лятифе Текин
Дълбока тишина цареше навред. Самата земя беше пустиня, без живот, без движение, тъй самотна и студена, че не навяваше дори и скръб. В нея се таеше някакъв особен смях, много по-страшен от всяка скръб – смях без сянка от радост, като усмивката на сфинкса, смях, студен като скреж и пропит от някаква мрачна увереност. Това беше властната и неизразима мъдрост на вечността, която се надсмиваше над празнотата на живота и над неговите безплодни усилия. Това беше Дивата пустиня – жестоката Северна пустия с вледенено сърце.
Джек Лондон
Преподобни Серафим Саровски дава съвет: "С душевните говори за душевното, а с духовните – за духовното". С невярващите трябва да се говори за това, което влиза в кръга на общите житейски интереси и служебни задължения. Вярата е преди всичко състояние на човешкото сърце, способността да се възприемат реалностите на духовния свят. Ако човекът няма религиозно чувство и духовната му интуиция е притъпена, тогава опитите да се приобщим към вярата могат да предизвикат само отрицателна реакция от негова страна. Разговорите с такива хора преминават в полемика, най-често завършват с един резултат: усещане за загуба на време и празнота на душата.
Рафаил Карелин
Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от страданията им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им. Очакват двойката да запълни празнотата в тях. Каква ужасна грешка! Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал.
Хорхе Букай
Най-непоносим е за човека покоят, ненарушаван нито от страсти, нито от дела, нито от развлечения, нито от знания. Тогава той чувствува своята нищожност, изоставеност, несъвършенство, зависимост, своето безсилие и празнота.
Блез Паскал
Предишна
1
2
3
4
5
(Текуща)
Следваща