Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Ислям" - страница 5
Не можем, в името на плурализма и толерирайки различни възгледи в рамките на исляма, да толерираме нетърпимостта.
Ед Хюсеин
Това [терористични атаки на 11 септември] не беше част от нищо. Това беше скок в друга сфера - сферата на лудите абстракции и митологичните общности, включващи хора, които са отвлекли исляма за свои собствени цели. Важно е да не попаднете в този капан и да се опитате да отговорите с някакъв метафизичен отмъщение.
Едуард Саид
Смятало се е, че обединяването на исляма срещу безбожния комунизъм би било наистина много лош обрат на Съветския съюз и това всъщност се случи. През 1985 група муджехидини дойдоха във Вашингтон и бяха посрещнати от президента Рейгън, който ги нарече "борци за свобода".
Едуард Саид
[Муджехедините], между другото, не представляват исляма във формален смисъл. Те не са имами или шейхове. Те са самоназначени воини за исляма.
Едуард Саид
Ориентът и ислямът имат някакъв извънреален, феноменологично редуциран статус, който ги прави недостъпни за всички освен западния експерт. От началото на западните спекулации за Ориента, единственото нещо, което ориентът не можеше да направи, беше да се представи. Доказателствата за Ориента са достоверни едва след като са преминали и са били утвърдени от усъвършенствания огън на творчеството на ориенталиста.
Едуард Саид
За исляма няма нищо по-евтино от хората.
Елена Чудинова
Семейството ми е много феминистично и смятат, че ислямът не е супер феминистка религия, за която знам, че хората могат да спорят. Но това е - така или иначе съм възпитана, така че би било странно за мен изведнъж просто да стана и да започна да нося забрадка.
Елиф Батуман
Да съберем заедно проблемите на имиграцията, исляма, ислямизма и джихадизма е наистина отличителен белег на мързеливите умове.
Ален дьо Беноа
Понякога си мисля, че това е единственият начин злото наистина да се изрази - тоест чрез изкривяване на религията. Не ме изненадва, че вашият убиец използва исляма в своите извращения. Злото се опитва да унищожи това, което е най-свещено - и винаги се проваля.
Зои Ферарис
Но от края на 70-те години, в началото на революцията в Иран при Хоменей, ние преживяхме политизация на исляма. От самото начало тя имаше основен противник: еманципацията на жените. С повече мъже, които сега идват при нас от тази културна сфера, а някои са допълнително брутални от граждански войни, това е проблем. Не можем просто да го игнорираме.
Алис Шварцер
Има само три интегрални възгледи за света: религиозен, материалистичен и ислямски. Те отразяват три елементарни възможности (съвест, природа и човек), всяка от тях се проявява като християнство, материализъм и ислям.
Алия Изетбегович
Ислямът е по-скоро начин на живот, отколкото начин на мислене.
Алия Изетбегович
Аз също се интересувам от идентичността и исляма, което хората очакват от нас. Но не трябва да се пише какво се очаква. Важно е северноафриканските писатели да покажат, че имат да кажат и други неща.
Лейла Слимани
Ислямът и Западът са се сблъсквали в миналото и не са се сблъсквали. В това няма нищо неизбежно.
Лорънс Райт
Ислямска държава не само представлява пряка заплаха за тях, но и осквернява най-голямата световна религия – исляма, с нейните кървави престъпления.
Владимир Путин
За съжаление в момента политическото ръководство на Турция е в ръцете на исляма, затова отново зачестиха кланетата на християни. Само преди няколко дни бяха заклани - точно заклани - това е любим метод на мюсюлманите, точно като в Батак - четирима издатели на християнска литература.
Божидар Димитров
Предишна
1
2
3
4
5
(Текуща)
Следваща