Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Запад"
Щастлив съм, че правя филмите, които правя и бих искал Западът да бъде впечатлен от това, което правим в Индия.
Шарук Кхан
Истинската битка не е между Изтока и Запада или капитализма и комунизма, а между образованието и пропагандата.
Мартин Бубер
Винаги има нужда от опиянение: Китай има опиум, ислямът хашиш, Западът има жена.
Андре Малро
...И то само защото не може да се застои никъде, без да му дотегне, защото няма къде да отиде освен навсякъде, вечно да навърта километри под звездите, най-често под звездите на Запада."
Джак Керуак
Толкова много либерализъм в класическия му смисъл днес се приема за даденост на запад и дори не се уважава. Ние приемаме свободата за даденост и поради това не разбираме колко е невероятно уязвима.
Нийл Фъргюсън
Западът е завоювал светът не от превъзходството на своите идеи, ценности и религия, а по-скоро от превъзходството в използването на организирано насилие. Жителите на Западът често забравят този факт; жителите на не-Западът никога няма да го забравят.
Самюъл Хънтингтън
Западът вярва, че човекът и Вселената са сложни и че очевидно несъответстващите части на всяка от тях могат да бъдат поставени в разумно работещо споразумение с малко добра воля, търпение и експерименти.
Карол Куигли
Е, изкуството е изкуство, нали? Все пак, от друга страна, водата си е вода. И изтокът е изток, западът е запад и ако вземете червени боровинки и ги задушите като ябълково пюре, вкусът им е много повече като сини сливи, отколкото на ревен. Сега ти ми кажи какво знаеш.
Граучо Маркс
Ние на Запад не се въздържаме от раждане, защото сме загрижени от демографския взрив или защото чувстваме, че не можем да си позволим деца, а защото не обичаме децата.
Джърмейн Гриър
Демокрацията не признава изток или запад; демокрацията е просто воля на хората. Затова не признавам, че съществуват различни модели на демокрация; има само самата демокрация.
Ширин Ебади
Тези на запад, които отхвърлят репресивността на законите срещу жените в страни като Иран, независимо колко доброкачествени са техните намерения, представят снизходително виждане не само за религията, но и за жените, живеещи в страните с мюсюлманско мнозинство, сякаш желанието за избор и щастието е монополът на жените на запад.
Азар Нафизи
Индуизмът никога не ми се струваше нещо чуждестранно или чуждо или неподходящо за моите обстоятелства, живеещи на Запад. Това е самата религия на природата и съзнанието в най-широкия смисъл, което я прави подходяща за всички.
Дейвид Фроли
Подчертавам в него [моя ориентализъм] съответно, че нито терминът Ориент, нито концепцията на Запада нямат онтологична стабилност; всеки от тях се състои от човешки усилия, частично утвърждаване, частично идентифициране на другия.
Едуард Саид
Родителството е най-трудното нещо, което съм правила. Опитах се да намеря баланса между строгия, традиционен китайски начин на възпитание, който според мен може да бъде твърде суров, и това, което виждам като тенденция на Запад да бъде прекалено разрешителен и снизходителен. Ако можех да направя всичко отново, бих го направил, с някои корекции.
Ейми Чуа
Провалът на християнството в районите на запад от Сицилия е още по-голям и е увеличен от разпространението на арабски възгледи и влияние в тази област, и особено в Испания.
Карол Куигли
Съвременната литература на Запад показва някои признаци на етична промяна.
Лафкадио Хърн
Склонността ми да идеализирам западната цивилизация произтича от националистическото ми желание да използвам Запада, за да реформирам Китай. Но това ме накара да пренебрегна недостатъците на западната култура.
Лиу Сяобо
Гледах на Запада, сякаш не само спасението на Китай, но и естествената и крайна цел на цялото човечество.
Лиу Сяобо
Ирландия, Ирландия! Този облак на запад! Тази идваща буря!
Уилям Гладстон
През февруари тази година се върнах в Китай, за да проуча следващата си книга. Властите знаят за моите романи, публикувани на запад, включително последният, Пекинска кома, за студент, застрелян на площад Тянанмън, но досега ми позволиха да се върна.
Ма Дзиен
Никой не черпи светлината за покрити стаи за вино от юг или запад, а по-скоро от север, тъй като тази част никога не е обект на промяна, а винаги е постоянна и неизменна. Така е и с житниците: зърното, изложено на слънчевия ход, скоро губи доброто си качество, а провизиите и плодовете, освен ако не се съхраняват на място, което не е изложено на слънчевия ход, не се съхраняват дълго.
Витрувий
Шаманизмът се преоткрива на Запад точно защото е необходим.
Майкъл Харнър
Предишна
1
(Текуща)
2
3
4
5
6
Следваща