Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Робство"
Навикът помирява и с робството.
Питагор
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.
Джордж Оруел
Понеже всяко правителство, което управлява без съгласието на управляваните, по дефиниция представлява робство.
Джонатан Суифт
Когато свършат изборите започва робството.
Джон Куинси Адамс
Всички религии основават нравствеността си върху покорството, тоест върху доброволното робство.
Александър Херцен
Страхът от сериозни вреди сам по себе си не може да оправдае потискането на свободата на словото и събранията. Хората се бояха от вещици и изгориха жени. Функцията на речта е да освобождава хората от робството на ирационалните страхове.
Луис Брандайс
Ако има държава, то по всякакъв начин има господство, следователно и робство; държава без робство, открито или прикрито, е немислима - затова сме врагове на държавата.
Михаил Бакунин
Да се родиш е като да бъдеш похитен. И след това се продава в робство.
Анди Уорхол
Богатството е инструмент на свободата, но стремежа към богатство е път към робство.
Франк Хърбърт
Парите, които притежаваш, са оръдие на свободата; парите, които преследвате, са инструмент на робството.
Жан-Жак Русо
Грехът на робството е един от тези за които може да се каже, че без проливането на кръв няма опрощаване.
Джеймс Гарфийлд
Образованието придава на човека достойнство, че дори и робът започва да съзнава, че не е роден за робство.
Дени Дидро
Обществото е изобретило три начина да се държат хората в робство: насилие, пари и свобода.
Габриел Лауб
Американците са толкова влюбени в равенството, че те биха били по-скоро равни в робството, отколкото неравни в свободата.
Алексис дьо Токвил
Жената е първото човешко същество, попаднало в робство. Жената е станала роб още тогава, когато роби още не са съществували.
Август Бебел
Страхът от самотата е по-силен от страха от робството, затова се женим.
Сирил Конъли
Цялото освобождение зависи от съзнанието за робство и възникването на това съзнание винаги е възпрепятствано от преобладаването на нужди и удовлетворения, които до голяма степен са станали собствени на индивида.
Херберт Маркузе
Това е чистата форма на робство: да съществуваш като инструмент.
Херберт Маркузе
Робството е основано на егоизма в човешката природа, а противопоставянето на робството - на човешката любов към справедливостта.
Ейбрахам Линкълн
Жената винаги предпочита твоето робство, пред своята свобода.
Жан Ростан
Животът толкова ли е скъп или мирът е толкова сладък, че да бъде закупен с цената на вериги и робство? Забрани го, Всемогъщи Боже! Не знам какъв курс могат да поемат другите; но що се отнася до мен, дай ми свобода или ми дай смърт!
Патрик Хенри
Невежеството - робство, знанието - свобода.
Пиер-Жан дьо Беранже
Предишна
1
(Текуща)
2
3
4
5
6
Следваща