Цитати на тема "Удовлетворение" - страница 7
Ние сме накарани да вярваме, че всички тези материални неща ще ни направят щастливи, че означават успех и удовлетворение, когато в действителност е точно обратното. Всичко, което прави този безпорядък, ви закрепва на едно място. Мисля, че всичко, от което наистина се нуждаете, за да бъдете щастливи, е това, което има това момиченце долу на плажа - слънцето на гърба ви, храната на масата и някой, когото да обичате, който ви обича в замяна. Ако обаче е толкова просто, защо толкова години се задържаме в търсене на нещо друго?
Изабел Брум
Mолитвата не е дълъг списък с молби към Бога. Не се моля само когато искам нещо или когато се страхувам от нещо. Преди всичко се моля да имам връзка с Бог. Говоря с Него и Той говори с мен, гледам Го и Той ме гледа, и когато тази връзка напредва, дори не трябва да говоря с Него, стига да сме заедно в едно и също място в тишина. Какво да кажеш, когато любовта казва всичко. Когато чувстваш, не говориш, когато обичаш не е нужно да обясняваш, другият знае, усеща това, което чувстваш към него. Всъщност, когато те обича толкова много, той знае какво искаш преди да го кажеш. Ето защо Свети Исаак казва - в Царството Божие езикът, на който ще говорим, ще бъде мълчанието. Ще говорим с любов, затова няма да имаме нужда от думи. Всичко ще бъде присъствие, усещане за дълбоко удовлетворение.
Хaрaлaмпус Пaпaдопулос
Уилям Фокнър е най-големият епик на съвременната американска литература, една малка "енциклопедия американа". От него съм научил повече, отколкото от всички други книги за Америка. И не само това. Фокнър е непомръкващият пример, без който нямаше да има нито О'Конър, нито Тенеси Уилямс, нито Габриел Гарсия Маркес. Да не говорим какво велико предизвикателство е той за преводача. Какво изпитание, какво напрежение, изтощение на човешки умствени, та и физически ресурси и какво огромно удовлетворение накрая. С прозата му не можеш да свикнеш, не можеш я "научи". Фокнър вечно изненадва, смайва, плаши и респектира, бяга от тебе, връща се, спотайва се, чезне и наново се въззема – огромен, непроницаем, вездесъщ...
Кръстан Дянков