Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Предмет" - страница 7
Науката е предмет с потресаваща красота.
Ленард Млодинов
Душата ни изпада в ужас при вида на предмети, която сама е преувеличила и очернил; върнете им истинските размери и цвят, и тя даже няма да ги забележи.
Лорънс Стърн
Тя говори за мъжете по същия любезен, неизненадан начин, по който хората говорят за времето – мъжете са нещо като константа. фонова бележка. Те са полезни предмети за безсмислено бърборене, когато няма какво друго по-важно да говорим.
Луиза Даути
С други думи, реалността, сред която живеят и действат първобитните хора е най-мистичната. Нито едно същество, нито един предмет, нито едно явление не встъпва в колективната представа на първобитните хора такава, каквато ни изглежда.
Люсиен Леви-Брюл
Духовното възприятие трябва да бъде предмет на индивидуално търсене, в противен случай то няма значение.
Майкъл Нютън
Защо ме гледате хора, като аномалия? Толкова ли е странно да бъда човек, а не предмет?
Блага Димитрова
Когато човек достигне щастието няма да има повече време, защото не е нужно. Времето не е предмет, а идея. Ще угасне в ума.
Фьодор Достоевски
Предметите, с които се обучават децата, трябва да съответстват на тяхната възраст, в противен случай има опасност у тях да се развие склонност към умуване, мода, тщестлавие.
Имануел Кант
Може да благоговеем пред хората, вярващи в Русия, но не и пред предмета на тяхното вярване.
Василий Ключевски
Предметът на изкуството – същото се случва и с всеки друг продукт – създава публика, разбираща от изкуство и способна да му се наслаждава.
Карл Маркс
...Който иска да съблюдава изискванията на красотата и изящния вкус в музикалното творчество, той е длъжен ... да допълва своите музикални занимания с други научни предмети, превръщайки в свое ръководство философията, понеже тя единствена е в състояние да определи подходящата мяра и полезност за музиката.
Плутарх
Курсът на академията завършва сред най-добрите с отлични оценки по всички предмети. Общо и военно развитие – добро. Над оперативното изкуство работи настойчиво, анализирайки всеки въпрос и стараейки се да му намери теоретична обосновка. При фронтовата игра изпълняваше задълженията на началник на щаба на армия, като напълно се справи със задачите си. Дисциплиниран, волеви командир. Може да бъде използван като преподавател в академията.
Иван Баграмян
На ума му е необходим светът на фантазията, къде би могъл да действа и да броди. Умът увлича там не толкова предметите, колкото простора.
Жозеф Жубер
Картината е посредник между предмета или явлението и мисълта.
Самюъл Тейлър Колридж
Седях в стаята си, захласнат в разрешението на един чрезвичайно жизнен за мен въпрос: през разпраното отверстие в джеба на жилетката ми промъкнал се, кой знае кога, един малък кръгъл предмет и се залостил чак в края на дрехата; към претърсванието на тези забравени кьошета на тоалета си аз прибягвам при същите обстоятелства, при които евреите разгръщат старите си тефтери; трябваше да се уверя дали скритият в прореза предмет е някое копче от панталони или е някаква монета. Разочарование или радост. Предметът се движи с помощта на пръстите ми под материята, достига отверстието, пръстът ми усеща вече металическа студенина, различава вече нарезите по периферията – 50 стотинки!
Алеко Константинов
Не виждам цялото на нищо. Не успяват и тези, които ни обещават да ни го покажат. Всяко нещо има сто части и страни: аз винаги се хващам за някоя от тях, и то колкото да я докосна или близна само; понякога захапвам до кости и се старая да хвана не колкото мога повече, а колкото мога по-дълбоко; обичам преди всичко да представя предмета в нова светлина.
Мишел дьо Монтен
Освен мотивация има и отговорност. Щом си приел правилата, ги следваш. Каква по-голяма мотивация можеш да имаш от собствената си аудитория, от хората, които очакват от теб да ги научиш на нещо, да ги водиш нанякъде! ... Който такава мотивация няма, той не може да бъде и отговорен. Затова не мога да понасям цинизма на "мъдростите" от типа "Колкото ни плащат, толкова им работим." Преподавателят не е чиновник, той е човек с мисия. Както казва един от героите на романа "Доктор Фаустус" на Томас Ман: от значение е не дали другите се интересуват от даден предмет, а дали ти самият се интересуваш от него. Който няма такава мотивация, той няма място и в Университета.
Валери Стефанов (професор)
Към днешна дата политолозите имат и добре познават чертежа на една катастрофирала кола, за който им платиха скъпо по разни външни и вътрешни направления. Те продължават да ни продават купчината старо желязо, наречено български преход. Вместо да млъкнат. Тече някакво перверзно осмисляне на очевидно отвратителното в категориите на рационалното. Събират се да боботят по семинари и кръгли маси все едно и също, все едни и същи. Водят отигран спор по изчезнал предмет. Викат в празен варел. Писнало им един от друг. Преходът ще свърши в момента, в който престанем да говорим за него.
Владислав Тодоров
Предишна
1
2
3
4
5
6
7
(Текуща)
Следваща